NavMenu

Ivanković-Lijanović u potrazi za novim tržištima za poljoprivredne proizvode iz BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 05.10.2011. 15:04
Komentari
Podeli

Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović boravi u Istanbulu, Republika Turska, gdje se održava 6. ministarska konferencija Organizacije islamske suradnje (OIC) vezano za sigurnost hrane i poljoprivredni razvoj.

U proteklih dva dana, u sklopu spomenutoga skupa, održan je sastanak visokih dužnosnika, dok je danas, 05. 10. 2011. godine započela s radom i sama ministarska konferencija na kojoj se razmatraju pitanja sigurnosti hrane, poljoprivrednoga razvoja i pristup hrani i prehrani u zemljama Organizacije islamske suradnje.

Dopremijer FBiH i ministar Ivanković-Lijanović u Istanbulu je održao i niz bilateralnih susreta, prije svega, sastao se s domaćinom, turskim ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva dr. Mehmedom Mehdi Ekerom, na čiji poziv, kao gost, sudjeluju u radu Konferencije, te i s kolegama iz Iraka i Azerbejdžana, Ezzulddinom A. Aldolom i Ismetom Abbasovim. Razgovarano je o snažnijem otvaranju tržišta tih zemalja za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz BiH, te drugim vidovima suradnje, saopćeno je iz ministarstva.

"Složili smo se da naše odnose dalje razvijamo u smjeru snažnije ekonomske suradnje, te da zajednička nastojanja usmjerimo i na unapređenje razmjene u području poljoprivrednih proizvoda. Bez obzira na zemljopisne, demografske i ekonomske razlike među našim zemljama, poljoprivredni razvoj i pristup hrani i ishrana su naši zajednički izazovi i trebaju se rješavati u sklopu međusobne suradnje i razumijevanja", kazao je Ivanković-Lijanović.

Samu Konferenciju ocijenio je iznimno uspješnom s obzirom da je razgovarano o temama kojima se, inače, ne daje dovoljno prostora koji zaslužuju, poput pitanja osiguranja hrane, pristupa hrani i izbalansiranoj ishrani. Za Organizaciju islamske suradnje - koja okuplja 57 država muslimanskoga svijeta, s dvije milijarde ljudi, i čija je država promatračica i Bosna i Hercegovina - ovo su izazovi na koje treba odgovoriti, a osiguranje pristupa zdravstveno ispravnim i hranjivim namirnicama svakoj osobi pojedinačno jednako je važno kao i samo osiguranje hrane na nacionalnom nivou.

Na ovom istanbulskom skupu pružena je i mogućnost ministrima i šefovima izaslanstava da podijele iskustva svojih zemalja vezano za strategije, postignuća i izazove u poticanju poljoprivrednoga razvoja i osiguranja hrane. Također će se utvrditi konkretna područja suradnje, te načini njihove provedbe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.