NavMenu

Najvrijedniji svjetski brend i dalje Coca Cola

Izvor: SRNA Srijeda, 05.10.2011. 08:40
Komentari
Podeli

Najvrijednija marka na svijetu i dalje je Coca-Cola, a najveći rast vrijednosti zabeležio je Apple koji je zahvaljujući tome ušao među prvih deset najvrijednijih brendova.

Tehnolološke marke (iza Coca-Cole) predvode prvih deset na ljestvici koje čine samo brendovi iz SAD. Iz neke druge zemlje je najbolje plasirana Toyota na 11. mjestu, proizlazi iz istraživanja kompanije Interbrand.

Coca-Cola se na čelu ljestvice nalazi još od 2000. godine, kada je to istraživanje i počelo da se objavljuje. Prošle godine je njena vrijednost povećana za dva odsto na 71,861 milijardi dolara.

Drugo mesto pripada IBM-u, a treće Microsoftu. Od tehnoloških firmi među prvih deset su još i Google, na četvrtom, Intel na sedmom, Apple na osmom i Hewlett-Packard na desetom mjestu.

Ljestvicu deset najvrijednijih brendova upotpunjuju General Electric- GE na petom, McDonald`s na šestom i Disney na devetom mjestu.

Vrijednost marke Apple povećana je 58 odsto, pa se tako proizvođač omiljenih iPhonea i iPada popeo na osmu poziciju, sa prethodne 17.

"Nije to samo činjenica da proizvode lijepe stvari", rekao je generalni direktor Interbranda Džez Frempton. "Stvorili su cio životni stil i način života", dodao je.

Vrijednost Applea, prema Fremptonu, povećana je najviše zahvaljujući dominantnoj poziciji na tržištu tableta.

"Ako pogledate ljude koji se spremaju da kupe tablet, 85 odsto njih kaže da će kupiti IPad. Na tržištu ne postoji nijedan konkurent koji ima više od pet procenata udjela", naglasio je Frempton.

Najveći pad pretrpjela je marka Nokia koja je skliznula na 14. mjesto, sa osmog, a njena vrijednost je smanjena 15 procenata.

Nokia je lani bila najvrijednija evropska marka, a sada je to Mercedes na 12. mjestu. Nokia se u posljednje vrijeme bori sa problemima i morala je da otpušta radnike, uglavnom zbog jake konkurencije na tržištu pametnih telefona.

Nova firma koja se našla među prvih 100 najvrijednijih brendova je tajvanski proizvođač mobilnih telefona HTC, koji je zauzeo 98. mjesto. To je prvi put da se na listi našla firma iz Tajvana.

Spiskom sto najvrijednijih svjetskih brendova dominiraju marke iz SAD, kojih ukupno ima 49. Iz Evrope je na ljestvici 38 brendova i to iz Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Britanije, Švedske, Holandije, Finske i Španije. Preostale marke su iz Japana, Koreje, Kanade i po jedna iz Meksika i Tajvana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.