NavMenu

Obogaćena kulturno-istorijska ponuda Srebrenika: Uskoro i novi projekti

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2011. 07:37
Komentari
Podeli

U Srebreniku je potpisan sporazum o izgradnji centra za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama, te je otvoren novi drveni most za srednjovjekovnu tvrđavu Srebrenik, kao i dva turistička info-punkta. Ovaj sporazum o izgradnji centra potpisan je od strane načelnika Općine Srebrenik, Mehmeda Bajrektarevića, Rezidentnog Koordinatora UN-a u BiH Yuri-a Afanasiev-a, koji su sa španskim ambasadorom u BiH Alejandrom Alvargonzalesom San Martinom svečano otvorili turističke info-punktove u gradu i tvrđavi, te most koji se nalazi neposredno uz nju. Svečanosti su također prisustvovali i Sanjin Halimović federalni ministar razvoja, poduzentništva i obrta, Sead Hasić, ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

Formirana su dva turistička info centra/suvenirnice: na gradskom šetalistu u Srebreniku i u Starom gradu, postavljena je turistička signalizacija te izgrađen novi prilazni most ka tvrđavi. U proizvodnju suvenira su također bile uključene i socijalno ugrožene i marginalizovane grupe stanovnika Srebrenika. MDG-F program Kultura za razvoj je finansirao ovaj projekat sa 78.000 KM, UNDP/ILDP sa 63.037 KM, dok je Općina Srebrenik učestvovala sa 66.195 KM.

Sporazum o izgradnji centra za dnevni boravak za djecu sa posebnim potrebama potpisan je izmedju UNDP-a i Općine Srebrenik. Ukupna vrijednost Centra je 135.000 KM pri cemu UNDP učestvuje sa 35.000 KM, Vlada Kantona Tuzla sa 50.000 KM, i Općina Srebrenik sa 50.000 KM. UNDP ce također putem LOD projekta uložiti dodatnih 70.000 KM u učila i obuku osoblja koja će raditi sa djecom.

Program pod nazivom Kultura za razvoj je trogodišnji program koji finansira španski Fond, za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), a u okviru partnerskog odnosa ga provode tri organizacije Ujedinjenih Naroda u BiH; UNDP, UNICEF, UNESCO, u suradnji sa Ministarstvom civlnih poslova BiH, Ministarstvo za kulturu i sport FBiH, Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a, kao i sa drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u državi.

ILDP ili Projekat Integriranog lokalnog razvoja je zajednička incijativa Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih Naroda (UNDP) koji provodi UNDP u partnerstvu sa entiteskim savezima općina/opština i gradova, Ministarstvom za ljudska i prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a i Ministarstvom pravde FBiH. Finansijsku podršku projektu zajednički osiguravaju SDC i UNDP.

Izgradnja centra za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama, prema riječima Afanasiev-a, može početi za tri nedjelje, budući da su zahvaljujući Općini Srebrenik, svi potrebni dokumenti i zemljište dobijeni na vrijeme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.