NavMenu

Dinamika vanjskog zaduživanja BiH zabrinjavajuća

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.10.2011. 16:19
Komentari
Podeli

Pokazatelji i stanje vanjskog, odnosno javnog duga Bosne i Hercegovine u 2010. godini nisu zabrinjavajući, ali dinamika zaduživanja u posljednje dvije godine, kao i namjena kreditnih zaduženja, upućuju na posebnu pažnju, istaknuto je u informaciji o stanju zaduženosti BiH koju je u petak usvojio Dom naroda državnog Parlamenta.

Tako je prema toj informaciji sa krajem godine stanje vanjske zaduženosti Bosne i Hercegovine iznosilo 6.249.392.794 KM. Navedeni iznos uključuje kredite čiji je nositelj obaveza Bosna i Hercegovina, te kredite koje sudirektno ugovorili entiteti.

U informaciji se navodi se da je pored ohrabrujućih pokazatelja po pitanju stupnja održivosti vanjskog duga, prisutna i činjenica da je on u posljednje dvije godine značajno povećan. Osim toga projekcije servisiranja vanjskog duga u narednom periodu ukazuju na značajno povećanje godišnje rate za otplatu vanjskog duga u odnosu na dosadašnje.

Naime prema projekcijama značajno povećanje obaveza po osnovu servisiranja vanjskog duga može se očekivati već 2013. godine. To će biti rezultat dospjeća obaveza po prema povlačenju sredstava od MMF-a, a još veće povećanje obveza može se očekvati 2014. i 2015. godine kada glavnina kredita dospjeva na naplatu.

Naime, Bosni i Hercegovini je odobreno korištenje kredita MMF-a u iznosu od oko 2.3 milijarde KM. Zaključno sa krajem 2010. godine od navedenog iznosa iskorišteno je oko 772 milijuna KM kroz tri povlačenja. Po projekcijama povlačenja preostalih tranši u ukupnom iznosu od oko 1, 544 miljuna KM cijeli kredit bi mogao biti angažiran do kraja 2012. godine.

Eventualno angažiranje svih preostalih tranši će značajnije utjecati na procjene, odnosno projekcije obaveza po dospjeću u idućem razdoblju, navodi se. Zbog svega toga je upozoreno da će ubuduće biti potrebno voditi računa o selekciji prilikom zaduživanju, vodeći računa o koncesionalnosti kredita i njihovoj sektorskoj uporabi.

"Priliv novih kredita treba biti povezin s proizvodnim projektima, odnosno safinansiranjem projekata koji bi doprinijeli ubrzanju reformi, kao osnove za daljnji gospodarski rast', ističe se u informaciji Vijeća minsitara.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.