NavMenu

Susret partnera na Projektu “Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbije i BiH

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2011. 15:59
Komentari
Podeli

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić sa saradnicima primio delegaciju tima koji radi na realizaciji Projekta "Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbije i Bosne i Hercegovine" u čijem sastavu su bili predstavnici partnera iz Pokreta gorana Sremska Mitrovica i Rezervata prirode "Zasavica" iz Republike Srbije, te predstavnici Fondacije lokalne demokratije iz BiH.

Inače, radi se o Projektu prekogranične saradnje Kantona Sarajevo u oblasti zaštite prirode sa partnerima iz Srbije, a koji je podržan i od strane Evropske komisije u BiH. Ukupna vrijednost projekta u BiH i Srbiji iznosi 218.000 eura, od čega će se 93.370,00 eura utrošiti za njegovu realizaciju u BiH. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS sufinansira ovaj dvogodišnji projekt sa 15.312 eura. Projekt se implementira na dva pilot područja Zaštićeni pejsaž "Bijambare" i Rezervat prirode "Zasavica".

Danas je razgovarano o do sada realizovanim aktivnostima, te pripremama za prvu radionicu koja će se održati početkom novembra u Sarajevu, a na kojoj bi trebali učestvovati predstavnici nevladinih organizacija uključenih u razvoj eko-turizma u zaštićenim područjima. Bit će razmotrena izrađena Studija opravdanosti rekonstrukcije kompleksa kasarni u okviru zaštićenog pejžara "Bijambare", za koje je planskom dokumentacijom predviđena prenamjena u eko-kamp.

Tokom susreta bilo je riječi i o iznalaženju finansijskih sredstava za nastavak započetog projekta, te je dogovoreno da se zajedno radi na provjeri mogućnosti, te eventualnoj pripremi aplikacije za sredstva u okviru novog IPA aranžmana prekogranične saradnje za 2011. godinu, a zašto je već postupak u toku, saopćeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.