NavMenu

ECB i Centralna banka BiH uspješno završile program saradnje

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2011. 11:20
Komentari
Podeli

Evropska centralna banka (ECB) i Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas su uspješno završile 18-mjesečni program tehničke saradnje. Program je započet 1. aprila/travnja 2010. godine, finansirala ga je Evropska unija (EU) kroz Instrument programa za pretpristupnu pomoć (IPA) s jednim milionom EUR, a provela ECB u saradnji sa sedam centralnih banaka Eurosistema: Njemačke (Deutsche Bundesbank), Grčke (Bank of Greece), Španije (Banco de España), Italije (Banca d’Italia), Holandije (De Nederlandsche Bank), Austrije (Oesterreichische Nationalbank) i Slovenije (Banka Slovenije). Eksperti centralnih banaka Bugarske i Rumunije također su učestvovali u ovom programu.

Završetak programa je važan korak naprijed u naporima CBBiH u pridruživanju Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB) nakon ulaska Bosne i Hercegovine u EU. Kao rezultat ovog programa, CBBiH je u mogućnosti pružanja još boljih usluga javnosti. Ovaj program doprinosi provođenju zdrave monetarne politike i politike finansijske stabilnosti, u korist stanovništva BiH. Program može biti primjer za druge programe saradnje koji uključuju EU i druge institucije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz CBBiH.

Glavni rezultati programa su sljedeći:

  • Nova statistika kamatnih stopa će biti uskoro implementirana, a sačinjen je akcioni plan za razvoj statistike portfolio investicija. Daljnja poboljšanja su ipak potrebna u mnogim oblastima statistike u BiH, uključujući i onu koju priprema CBBiH.
  • Obučeno je osoblje kako da koristi modele kratkoročnog prognoziranja za ekonomske analize i istraživanja, a CBBiH je uspostavila službu koja je specijalizirana za ekonometrijsko modeliranje. To je omogućilo CBBiH daljnje poboljšanje svojih ekonomskih analiza i praćenja ekonomskih kretanja u zemlji. Namjera CBBiH je izgradnja sveobuhvatnijih modela, integrirajući dodatne elemente ekonomije, nakon što unaprijeđeni statistički podaci postanu dostupni.
  • Uspostavljena je mapa puta kojom je planirano učešće i doprinos CBBiH u procesu integrisanja u EU. To će omogućiti CBBiH da planira svoje djelovanje u narednim godinama, te pomoći u postavljanju prioriteta u raspodjeli resursa.
  • Program je doprinio procesu usklađivanja koji je potreban kako bi došlo do usklađivanja s pravnim okvirom EU. Mogućnost razmjene iskustava sa centralnim bankama EU omogućila je CBBiH dobru polaznu osnovu za početak usklađivanja finansijskih zakona u zemlji i zakona o centralnom bankarstvu sa zakonima EU, kao i za pomoć za dalje jačanje i osiguranje nezavisnosti centralne banke kako je to određeno Sporazumom o funkcionisanju Evropske unije.
  • CBBiH je uspostavila okvir za analizu finansijske stabilnosti koja će biti više okrenuta ka budućim trendovima i fokusirana na rizik, omogućavajući da njen Izvještaj o finansijskoj stabilnosti bude širi, informativniji i prilagođen korisnicima, od čega će korist imati i stanovništvo i međunarodna zajednica. S novim institucionalnim kapacitetima u ovom području, CBBiH je sada u boljoj poziciji da podrži rad i analize Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, praveći put za pravovremene političke odluke zasnovane na dobroj informisanosti.
  • CBBiH je pripremila akcioni plan kojim se utvrđuju prioriteti za daljnje unapređenje usluga i sigurnosti informacione tehnologije u narednih nekoliko godina. Razvijen je poseban akcioni plan za upravljanje podacima u CBBiH. Ovim se predviđa zamjena ograničenih alata informacione tehnologije koji se trenutno koriste adekvatnijom infrastrukturom, što će u budućnosti omogućiti efikasniju podršku CBBiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.