Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.09.2011.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Remont tramvajske pruge u Sarajevu: Slovenci dobili posao iako su bili skuplji od domaćih firmi?

(Foto: b)

Ljubljanska kompanija TECA putem javnog poziva izabrana je za izvođača radova na projektu rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu, iako je njihova ponuda bila za oko 1,5 miliona KM skuplja od ponude drugih ponuđača. Reference kompanija izbrisane su kao kriterij na konkursu, a odabrana firma nije uspjela dobiti niti jedan jedini ugovor u zemljama okruženja, u posljednjih sedam godina, dakle od vremena rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu 2004./2005.

Ovo su tvrdnje Seada Jamaka, vlasnika domaće firme "Infrastrukturna optimizacijska grupa", koja je aktivno učestvovala u izradi idejnog rješenja za domaće kompanije koje su se prijavile na ovaj konkurs.

Tehničko rješenje koje su Slovenci ponudili, ističe on, podrazumijeva primjenu oslonačkog materijala na bazi toksičnih i po okoliš izuzetno opasnih materijala na bazi izocijanata koji spadaju u grupu krvnih otrova.

Naime, na ovom konkursu, pored slovenačke TECA-e, učestvovale su i domaće firme Remont pruga d.d. Sarajevo kao dio koncerna OHL-ŽS i firma Euroasfalt sa referentnim podizvoditeljima.

"Cijena koja je ponuđena od strane ovih firmi i podrazumijevala kompletnu sanaciju u svim fazama gornjeg i donjeg stroja pruge prema najsuvremenijim rješenjima primjenjenim u najrazvijenijim zapadnoevropskim zemljama, za oko 1,5 miliona KM bila je niža od ponudbene cijene firme TECA", kaže Jamak, dodajući da posjeduje svu relevantnu dokumentaciju kojom može protkrijepiti svoje navode.

Reference i poslovna sposobnost ukinuti iz kriterija

Naime, javnim pozivom koji je raspisan 16.05.2011. propisani su sljedeći kriteriji za dodjelu ugovora: kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja (30 posto ), cijena (40 posto), reference i poslovna sposobnost ponuđača (10 posto), mogućnost kreditiranja i odgođenog plaćanja (10 posto), rok završetka radova ( 5 posto) i garantni rok ( 5 posto) uz neophodnu garanciju ponude u iznosu 2% od vrijednost iste.

No Ugovorni organ, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, 13.06.2011. mijenja polazne kriterije i ukida referentnost kao jedan od najbitnijih faktora, te 10 posto pridružuje kvaliteti ponuđenog rješenja. Ukida se također i zahtjev za dostavom garancije ponude.

"Informiran o kvaliteti ponuđača OHL-ŽS, sa godišnjim prometom od nekoliko stotina miliona EUR, namjerama domaće firme Euroasfalt, te visokokvalitetnim idejnim rješenjem u pripremi ovih ponuda, a u čijoj je izradi učestvovala i naša firma, Ugovorni organ se odlučio anulirati referentnost, financijsku sposobnost (garancija ponude) i kvalitet kao mjerilo vrijednosti i zadržati se na cijeni i uvjetima plaćanja", tvrdi Jamak.

Nakon kraćeg prolongiranja, slijedi javno otvaranje ponuda 04.07.2011. i zapisnik prema kome ponuda firme TECA uopće nije propisno zapečaćena. Ponuda prema Zakonu o javnim nabavkama nije trebala biti uzeta u razmatranje. Tek nakon otvaranja ponuda, navodi naš sagovornik, slijedi zapravo cijela farsa.

Izvođač se znao i prije raspisivanja konkursa?

Jamak odgovorno tvrdi da je firma TECA odabrana kao najpovoljniji ponuđač nekoliko mjeseci prije samog raspisivanja natječaja, te da je komisija na čelu sa Predragom Todorovićem, inače bivšim tehničkim direktorom firme GRAS, natječaj usmjeravala u određenom pravcu.

(Foto: b)

"U petak 08.07.2011. upoznati smo sa usmenom informacijom predsjednika komisije Predraga Todorovića, kako će firmi TECA biti dodjeljen ugovor. Sa firmom OHL-ŽS će se napraviti „deal“ prema kome se ista neće žaliti, jer će na narednim projektima dobiti mogućnost kreditiranja i direktnog angažmana", ističe Jamak. Istog dana IOG d.o.o. je oštro reagovao i poslao dopise na adrese oba ponuđača, premijera KS Fikreta Musića i ministra Harisa Lulića, u kojima ih obavještava o evidentnim nepravilnostima.

Jamak ističe da se i sam kontakt članova komisije sa ponuđačima u vrijeme donošenja odluka i općenito provedbe natječajne procedure smatra povredom iste i prema Zakonu o javnim nabavkama, proces je trebalo anulirati i predmetni natječaj poništiti.

"Od ministra Lulića dobili smo samo jedan ljubazan pismeni odgovor da će sve biti u skladu sa zakonom. Nakon par dana slijede žalbe. Žalba firme EUROASFALT se navodno odbija zbog neposjedovanja referenci. Interesantno – a referentnost je ukinuta kao kriterij", napominje naš sagovornik.

OHL-ŽS odustaje od žalbe nakon prepiske sa ministrom Lulićem, uvida u dokumentaciju od strane predstavnika OHL-ŽS, te neposrednog susreta sa predsjednikom komisije Todorovićem.

Ministarstvo: Ponuda firme TECA kvalitetna

U zvaničnoj informaciji koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja KS navodi se da se u tenderskim zahtjevima tražila primjena kvalitetnog tehničkog rješenja primjerenog zahtijevima pojedinih dijelova trase, te rješenja koje je provjereno u praksi i uz upotrebu kvalitetnih materijala.

"Ponuda firme TECA d.o.o. Ljubljana, kao nosioca inžinjeringa i kvalitetnih domaćih podizvođača, predviđa da se na dijelu pruge od Baščaršije do „Vječne vatre“ i uz objekte na ostalom dijelu pruge primjeni kontinuirano oslanjanje sa podljevanjem poliuretanskim ICOSIT materijalom, tehnološko rješenje koje se pokazalo kvalitetnim na dijelu Vijećnica – Baščaršija, rađenom 2005. godine", stoji u Informaciji.

Dalje se navodi da će se dio trase do Higijenskog zavoda i prelaz preko Alipašine ulice raditi sistemom ECO RCS koji također obezbjeđuje znatno smanjenje buke i vibracija i u zadnjih 5-6 godina masovno se koristi u evropskim gradovima. Taj će se sistem primjeniti i na ostalom dijelu pruge do "S" krivine na Marijin Dvoru ukoliko se nakon demontaže ustanovi loše stanje polimernih "jastuka" i montažnih ploča.

Ponuđeno rješenje inženjerska improvizijacija?

S druge strane, Sead Jamak iz kompanije "Infrastrukturna optimizacijska grupa" koja se prvenstveno bavi inžinjeringom u oblasti kolosječne infrastrukture, tvrdi da su ponuđena rješenja samo puke inženjerske improvizacije, a manipulacija sa skraćenicama tipa ECO RCS predstavlja vrhunac cijele priče.

"RCS je zapravo skraćenica za `Railway control solutions`. Ne radi se dakle uopće o nekom posebnom sistemu šinskog oslanjanja, već o jednoj u nizu europskih orjentacija ka uspostavi kontrole u primjeni rješenja šinskih sistema općenito. Niti rješenje zahtjevano projektnim zadatkom, a niti nekakav RCS i sl. nikada i nigdje nisu našli primjenu, pa čak niti u zemljama u okruženju, što se može provjeriti u Europskom katalogu odobrenih rješenja u skladu sa Normativom 45673-8", kaže Jamak.

(Foto: b)

Idejnim rješenjem u čijoj izradi je učestvovala firma IOG, kaže Jamak, predviđeni su pak suvremeni sistemi šinskog oslanjanja Railflex i STRAILastik koji imaju zvanična odobrenja za upotrebu najistaknutijih evropskih institucija, a u skladu sa gore navedenim normativima

"Stotine kilometara moderniziranih tramvajskih pruga u gradovima kao što su Barcelona, Berlin, Minhen, London, Bursa, Istanbul najbolja su potvrda njihove kvalitete. Ponovno treba naglasiti da su ista uz kompletnu izradu nove armirano-betonske temeljne ploče jeftinija od prihvaćenog za ca. 1,5 miliona KM", istakao je Jamak.

Brojna pitanja neodgovorena

Predstavnici ove kompanije također postavljaju niz pitanja: Kako se može tvrditi da je projektna dokumentacija kao dio obaveze Izvođača već izrađena, a isti još uvijek nije potpisao ugovor o građenju? Na koji način i prema kojim pravilnicima će se vršiti revizija projekta, dati okolinska suglasnost, te provoditi nadzor u svim projektnim fazama?

Hoće li izvođač u skladu sa dopunama javnog poziva, izvesti ICOSIT podlogu u debljini 25 do 35mm koliko je morao obećati da bi dobio 40 bodova prema izmjenjenom kriteriju kvalitete idejnog rješenja?

Da li će, prema informacijama koje posjeduje ova firma, stvarni troškovi projekta dostići u konačnici sumu od osam miliona KM, što je i jedna od dvije alternativne ponude firme TECA? Da li su ovi troškovi u svezi sa očigledno već predviđenim sredstvima za famozne naknadne radove?

Zašto se pored niza mogućnosti koje pružaju europske financijske institucije, domaće vlasti ponovno odlučuju na komercijalne kreditne aranžmane, te dodjelom ugovora po daleko skupljoj cijeni od realne, već unaprijed plaćaju "kamatu" od preko 25 posto?

Do kada će se ugovori dodjeljivati inozemnim `kvaziinženjerinzima` i na taj način domaćim firmama uskraćivati pravo sticanja referenci za buduće projekte stavljajući ih u mizeran položaj podizvoditelja?

Ovo su samo neka od brojnih pitanja koje će pratiti projekat rekonstrukcije 2,2 kilometra tramvajske pruge od Baščaršije do Marijin Dvora, a na koje će odgovore morati dati nadležna vlast.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.