NavMenu

Smotra hrane i igara: U Petrovcu održani "Dani base i krompira"

Izvor: eKapija Srijeda, 28.09.2011. 16:16
Komentari
Podeli

Tradicionalna manifestacija "Dani base i krompira", koju organizuje Mjesna zajednica Smoljana, ove godine u tom selu održala se po 5. jubilarni put, a u okviru nje svoje domaće proizvode i ručne radove publici je predstavilo desetak učesnika.

Prvo mjesto za najbolji sir, kajmak i pomješu zauzela je Milja Branković iz Krnje Jele, dok je njena sugrađanka Stoja Dragišić pobjedila u kastegoriji najbolje base. Najteži krompir, od 1 kg i 100 grama, ove godine imao je Smoljanac Boško Kerkez Lepi.

Jedna od bitnih karakteristika ove gastronomske smotre jeste i domaćinska atmosfera među gostima, te običaj da se svi proizvodi izloženi na štandovima mogu degustirati. Vrijedne domaćice su osim prodajnih proizvoda, na svoje štandove poredale kolačiće, pite, čupavce i mnoge druge domaće specijalitete, koji se sa slašću mogu jesti u svakoj prilici i na svakom mjestu. Takođe, ova smotra je idealna prilika i za susrete naših ljudi, koji su rasuti od Petrovca preko Banje Luke do Novog Sada i Beograda i gdje se uz ukusnu hranu i hladno piće razgovara o dobrim starim vremenima, sadašnjosti i zemljacima...

Na ovogodišnjoj manifestaciji, pored nagrađenih, učestvovali su i Anđa Mrđa, Boško Vukobrat, Joka Branković, Jeften Došen, Udruđenje žena iz Podrašnice kod Mrkonjić Grada, Poljoprivredna zadruga “Ekoplod“ iz Drinića, Udruženje žena iz Bosanskog Petrovca... Neki od njih su ove godine prvi put na „Danima base i krompira“, a neki su, opet, svake godine tu... Uglavnom, svi se slažu oko činjenice da je ova manifestacija svake godine sve bolje organizovana.

"Odavno smo čuli sve najljepše o ovoj smotri, a pošto smatramo da je to izvrsna prilika da upoznamo druge žene i domaćice, te da razmjenimo iskustva, izuzetno mi je drago što smo pozvani i nadam se da ćemo od sada svake godine biti tu", istakla je predsjednica udruženja "Naša žena" iz Podrašnice, Borjana Janković.

Iako je većina posjetilaca samo razgledala i probala ukusne đakonije, nije mali broj onih, koji su se odlučili na kupovinu domaćih proizvoda. Za kajmak i sir trebalo je izdvojiti 14 km, za pomješu duplo manje, a basa je koštala 6 km, dok se cijena meda kretala oko 12 maraka. Na ovoj manifestaciji mogli su se kupiti i najraznovrsniji ručni radovi, stare pomalo zaboravljene seljačke torbe, rakija, ljekovito bilje, bundeve, luk...

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora, Boška M. Brankovića, na manifestaciji se nije desilo ništa nepredviđeno, sve se odvijalo po već utvrđenom planu i rasporedu. Branković je izrazio nadu da će sljedeće godine biti još više učesnika i posjetilaca.

U revijalnom, kulturno-umjetničkom dijelu programa gostima su se predstavili domaćini, grupa "Drvosječe", KUD „Drvar“ i njihova vokalna ženska grupa, Plesni klub "Žute dunje"Bihać-odjeljenje Drinić. Kulturno-umjetničko društvo iz Drvara pokazali su prisutnima kako se igraju igre Šumadije i Pomoravlja, kao i Starogradske igre. Vokalna ženska grupa izvela je numere „Ravno polje“ i „Evo dođe da zapjevam ođe“sa počimaljom Nadom Čeko i Nedom Todorović, dok su plesači iz „Žutih dunja“ odigrali akrobatski rokenrol, a predstavili su se i formacijskim igrama. Veliko oduševljenje i gromoglasan aplauz izazvale su „Drvosječe“ zapjevavši stihove .

"Smoljanac sam, ne stidim se brate, oj Smoljano, mnogi znaju za te...". S druge strane, one osjetljivije dirnula je pjesma posvećena Ili Dragišiću, čovjeku koji je bio duša i srce ove manifestacije, humanista i patriota. Kada se pominju zaslužni građani ovog kraja, ne može, a da se ne pomene i ime Milanka Brkljača, koji je za života bio jedan od najvažnijih sponzora ove gastronomske i kulturne smotre.

Osim predsjednika organizacionog odbora, Boška M. Brankovića, na početku kulturno-umjetničkog programa, goste su pozdravili i predsjednik Mjesne zajednice, Marinko Mrđa i načelnik opštine Bosanski Petrovac, Ermin Hajder.

U okviru ove svečanosti, u Smoljani je upriličena i prezentacija Poljoprivrednog instituta Republike Srpske o usjevima krompira, a o ovoj temi govorili su magistar Ratko Dimitrić i diplomirani inžinjer poljoprivrede, Dragana Ševo.

Dimitrić je pričao o organskoj proizvodnji uz primjenu hemije i navodnjavanja, proizvodnji krompira u opštini Drinić, te o prednostima i nedostacima organske proizvodnje krompira. Dragana Ševo je upoznala prisutne sa rezultatima sa oglednih parcela i prinosima kod poljoprivrednih proizvođača, koji su zasijali krompir sorte dezire. Ševo je pričala i o stakleničkoj proizvodnji u Driniću, te je istakla da se, uz primjenjenu agrotehniku, očekuju optimanlni prinosi.

Manifestacija je zatvorena tradicionalnim seljačkim ručkom, kada se na meniju, uz nezaobilaznu basu i krompir, našao i odličan kuvani kupus sa mesom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.