NavMenu

Austrijske kompanije u BiH uložile 1,7 milijardi eura

Izvor: eKapija Srijeda, 28.09.2011. 12:47
Komentari
Podeli

Uspostavljanje viših i raznovrsnijih oblika poslovne saradnje između Kantona Sarajevo i Austrije, kao i novih ulaganja bili su povod današnje posjete trgovinskog savjetnika ambasade ove države Sigmunda Nemetija ministru privrede Rusmiru Sendiću.

Kako je saopćeno iz press službe KS, razgovarano je o budućim zajedničkim projektima iz oblasti turizma, industrije, energetike, vodoprivrede i poljoprivrede, jer Kanton Sarajevo obiluje prirodnim bogatstvima, posebno šumama koje prekrivaju više od 53 posto površine ovog Kantona.

Trgovinski savjetnik Nemeti je upoznao ministra Sendića kako je odjel na čijem je on čelu oficijelni zastupnik austrijske privrede u Bosni i Hercegovini.

"Pripadamo mreži vanjskotrgovinske organizacije Privredne komore Austrije, koja trenutno ima svoje urede na 116 lokacija širom svijeta", pojasnio je Nemeti, te istakao da su do sada austrijske kompanije u BiH uložile 1,7 milijardi eura.

"Kao takva, Austrija je involvirana u niz značajnih društvenih oblasti u našoj zemlji kao što su obrazovanje, privreda i jačanje državnih institucija", istakao je Nemeti.

Prema njegovim riječima, austrijske firme su spremne i žele razmotriti dodatne mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, a trenutno su im svi sektori bosanskohercegovačke ekonomije interesantni, uključujući i ulaganja u industriju Sarajeva.

On je dodao da su za austrijske firme interesantni svi sektori ekonomije, a posebno oblast industrije.

"Mogućnost za dobru buduću saradnju sa vašom državom, ali i svim onima koji su zainteresovani da ulažu u Kanton Sarajevo sigurno smo da će omogućiti i usvajanje dva kapitalna zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama u KS, čija se usvajanja očekuju tokom sljedećeg mjeseca", kazao je ministar Sendić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.