NavMenu

Strategija za MSP dobra, problem u administraciji

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.09.2011. 09:17
Komentari
Podeli

Najvažniji ciljevi Prijedloga strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u RS od 2011. do 2013. godine su unapređenje konkurentnosti, inovativnosti i povezanosti malih i srednjih preduzeća u funkcionalnu razvojnu infrastrukturu, te stvaranje podsticajnog poslovnog okruženja.

U obrazloženju tog dokumenta, kojeg su danas razmatrali poslanici Narodne skupštine RS, navodi se da je uloga lokalne zajednice u razvoju malih i srednjih preduzeća nezamjenjiva.

"Lokalne zajednice uspostavljaju razvojne agencije, formiraju razvojne timove ili putem odjeljenja za privredu osmišljavaju programe planirajući za njih sredstva prije svega iz opštinskih budžeta", ističe se u Prijedlogu strategije.

U oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća potrebno je uspostaviti zakonodavni okvir i izgraditi institucije, usvojiti potrebne strategije i realizovati usvojene strategije kroz programe, istaknuto je za vrijeme skupštinske rasprave, dok će glasanje o tome biti u petak.

Slobodan Marković, direktor Repuličke agencije za mala i srednja preduzeća RS, kazao je da će se usvajanjem Prijedloga strategije dati na znanje zvaničnom Biriselu da je RS sve podredila zadovoljavanju uslova koje predviđa Evropski akt o malom biznisu.

"Evropska komisija jasno je rekla da je RS u oblasti malih i srednjih preduzeća gotovo u potpunosti završila posao, dok FBiH nalazi nekoliko koraka. Sada se možemo nadati da će formiranjem Savjeta za MSP na nivou BiH, koji je oformljen juče, ubrzati i napore FBiH u oblasti malog i srednjeg preduzetništva", objasnio je Marković.

On je ukazao da je najveći problem kod realizacije ciljeva strategija razvoja MSP-a i dalje "mentalni sklop naše administracije, koja bi trebalo da prilagodi svoje ponašanje primjeni strategije i shvati da su oni u službi privrednika, a ne obrnuto".

"Iako ova zemlja posjeduje mladu administraciju, u velikoj mjeri ima problem s konzervativnim načinom razmišljanja, što razvoju privrede predstavlja veliku prepreku", ocijenio je Marković.

Prema posljednjim procjenama, u RS trenutno radi 25 MSP na 1.000 stanovnika, dok evropski prosjek iznosi 40. Pojedina područja u RS već dostižu evropski prosjek, poput Banjaluke, koja ima 37 MSP na 1.000 stanovnika, dok u oblasti preduzetništa u odnosu na ostale dijelove RS prednjače još Prijedor i Bijeljina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.