NavMenu

Dariva dobija zip lajn i nove biciklističke staze

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.07.2024. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: AaronHM/pixabay.com)
Poslije već ostvarenih rekordnih brojki posjećenosti, u Sarajevu bi se u narednom periodu mogli očekivati novi sadržaji za turiste, a jedna od lokacija o kojoj je u tom pravcu bilo riječi na jučerašnjem sastanku federalne ministrice okoliša i turizma Nasihe Pozder i načelnika sarajevske opštine Stari Grad, Irfana Čengića, jeste izletište Dariva.

- Mi ovih dana planiramo budžet za narednu godinu, te su nam važna iskustva i informacije s terena, gdje se s kvalitetnim projektima može dodatno razviti održivi turizam. Stari Grad je srce našeg turizma, s Baščaršijom, Trebevićem, kulturno-historijskim naslijeđem, muzejima, vjerskim i historijskim objektima, fantastičnom i cijenom pristupačnom hranom. Ovdje se održava i najveći filmski festival u ovom dijelu Evrope, što ovaj grad čini jedinstvenim i sve poželjnijim mnogim turistima, o čemu pišu renomirani svjetski časopisi. Vjerujemo da možemo razviti i nove projekte. Danas smo spominjali nove sadržaje na Darivi, nove biciklističke staze, zip line, ali i ideje da turistima boravak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bude pravi užitak, uz gostoljubivost i bolje sadržaje, a vjerujem da tu zajedno s načelnikom Čengićem i njegovim timom i te kako možemo doprinijeti - kazala je ministrica Pozder.


Sagovornici su izrazili zadovoljstvo rezultatima koje pokazuju statistički podaci Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a prema kojima je tokom prošlog mjeseca ostvareno povećanje dolazaka turista u Sarajevo za 58,7%, dok je 52,7% više noćenja u poređenju s junom 2023. godine.

Prema službenim podacima Turističke zajednice KS, najviše turista zabilježeno je iz Saudijske Arabije, zatim Turske, Hrvatske, UAE, Srbije, Slovenije, kao i Njemačke, Kine, Velike Britanije i SAD, ali ima i turista iz Španije, pa čak i dalekog Novog Zelanda, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

izletište Dariva Sarajevo
Google Maps
Fotografije:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Božović: Nije istina da je Istočna Ilidža dala saglasnost za širenje Aerodroma Sarajevo

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža je na press konferenciji izjavio da nije istina da je Istočna Ilidža dala ikakvu dozvolu ili saglasnost na širenje Aerodroma Sarajevo, već da ima sporazum sa Aerodromom da na potezu za slijetanje neće graditi visoki objekti, te da će ustupiti vatrogasnu postrojbu u slučaju nepredviđenih okolnosti i potrebe na Aerodromu. Isto je napravila i opština Novi Grad, prenosi portal Zamaaero.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.