NavMenu

Hoteli i druga preduzeća za izdavanje smještaja u Crnoj Gori ostvarili ukupan prihod od 560 mil EUR - Značajno porastao broj objekata sa pet zvjezdica

Izvor: Vijesti Srijeda, 10.07.2024. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Fotokon)
Hoteli i druga preduzeća za izdavanje smještaja ostvarili su prošle godine ukupan prihod od 560 mil EUR, što je za sto miliona više negu u 2022, a za 240 miliona više nego u 2019. godini. U aprilu ove godine završena je kategorizacija 499 hotela, a značajan rast je zabilježen u broju hotela sa četiri i pet zvijezdica, kao i broja ležajeva u njima. Sada se 10,8 odsto ležajeva nalazi u hotelima sa pet zvijezdica, dok je u 2019. godini taj procenat iznosio 7,6 odsto.

To se navodi u statističkim podacima o turizmu objavljenim u novom broju časopisa Top Business Montenegro, koji izdaje kompanija BI Communication.

Najveća hotelska kompanija po smještajnim kapacitetima je državna Budvanska rivijera sa skoro tri i po hiljade kreveta. Na drugom mjestu je grupacija Montehos biznismena Žarka Rakčevića sa 2.989 kreveta u pet hotela, koja ima i najveću ostvarenu dobit od 8,7 mil EUR i najveći iznos poreza.

Hotelska kompanija s najvećim prihodom u 2023. godini je Portonovi Hospitality Management Company u okviru koje posluje luksuzni hotel One&Only u naselju Portonovi, sa 32,7 mil EUR, od čega je prijavljena neto dobit iznosila 4,9 mil EUR. Na drugom mjestu po prihodima je Hotels Group Montenegro Stars (u okviru koje posluje i bečićki Splendid) sa 27,2 mil EUR, od čega je profit iznosio 1,7 miliona.

Na trećem mjestu je državna Budvanska rivijera sa prihodom od 24,3 miliona i profitom od 1,9 miliona.

Broj zaposlenih u hotelskim kompanijama u prošloj godini iznosio je 9,4 hiljade, što je za 2,7 hiljada više nego u 2019. godini, a 1,4 hiljade više nego u 2022.

Sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković u svom tekstu, gdje je predstavila podatke te institucije i Ministarstva turizma, navodi da je ove godine 37 hotela kategorisano sa pet zvijezdica što je 7,4 odsto ukupnog broja kategorisanih hotela.

Hotela sa pet zvijezdica u 2019. godini bilo je 25, odnosno za četiri godine je njihov broj povećan za skoro 50%. Tada je u najluksuznijim hotelima bilo 3,3 hiljade ležajeva, a sada ih je više za dvije hiljade ili 60%.

Značajan rast postoji i kod hotela sa četiri zvijezdice, kojih je u 2019. godini bilo 179, a sada ih ima 214, dok je broj ležajeva u njima porastao sa 20,9 na 26,3 hiljade ili za 25%. Sada se 53% kreveta nalazi u hotelima sa četiri zvijezdice, dok je 2019. taj procenat bio 48%.

Hotela sa tri zvijezdice u 2019. godini je bilo 166, a sada ih ima 183, dok je broj ležajeva u njima povećan za hiljadu na 11,7 hiljada.

Broj hotela sa dvije i jednom zvijezdicom je u padu, kao i broj ležajeva u njima. Hotela sa jednom zvijezdicom sada ima osam dok ih je 2019. bilo 14.

- Razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta i povećanje udjela hotela u ukupnim kapacitetima predstavlja osnovni cilj koji će povećati kvalitet turističke ponude. S obzirom na teritorijalnu ograničenost zemlje, potrebno je stvarati uslove za strukturne promjene u smještajnim kapacitetima odnosno da se postojeći hoteli niže kategorije vremenom osavremene i prerastu u hotele više kategorije - kazala je Marković.

Ona navodi da je stopa popunjenosti ključni pokazatelj uspješnosti unutar hotelskog sektora, budući da predstavlja omjer zauzetih i ukupnih jedinica za iznajmljivanje.

- Stopa zauzetosti hotela u Crnoj Gori se kreće u rasponu od 26,3% u novembru do 78,9% u avgustu, što ukazuje na visoku sezonalnost. Po dostupnim podacima Eurostata, prosječna stopa zauzetosti hotela u periodu mart - novembar 2023. godine u Španiji iznosi 63,67%, u Hrvatskoj 56,91%, u Italiji 53,44%, u Grčkoj 52,24%, dok u Crnoj Gori ova stopa iznosi 49,08% - kazala je Marković.

Ona ističe da u Crnoj Gori i dalje egzistira model masovnog ljetnog turizma po višim cijenama, ali s nešto manjom zaradom jer su troškovi poslovanja veći.

- Ukupni prihodi od turizma u 2023. godini, prema podacima Centralne banke Crne Gore, iznose 1,515 mlrd EUR i veći su za 44% u odnosu na 2022. godinu, odnosno veći za 38% u odnosu na 2019. godinu. Rekordni prihodi od turizma u 2023. godini su dijelom ostvareni i kroz inflatorno povećanje cijena. Ukupno učešće prihoda od turizma u BDP-u u 2023. godini iznosi 22,13% što jasno ukazuju na veliki značaj turizma za crnogorsku ekonomiju. Turizam u Crnoj Gori je još uvijek nisko akumulativna privredna grana, s dugim periodima povrata investicije, kamatne stope su više, a neizvjesnost je visoka na kratki i srednji rok, te je investiranje otežano. U cilju daljeg razvoja Crne Gore kao turističke destinacije, potrebno je omogućiti investicione kredite za turizam sa značajno dužim periodom otplate, aktivnije raditi na privlačenju investitora i stvaranju povoljnijeg poslovnoga ambijenta - kazala je Marković.


Kafići i restorani lani prihodovali 422 miliona

Restorani i kafići su lani ostvarili ukupan prihod od 422 mil EUR, dok je u 2019. godini njihov prijavljeni prihod iznosio 193 miliona.

Broj firmi koje se bave ugostiteljstvom za ovaj period je porastao sa 1.870 na 2.669.

Na rast prihoda u ugostiteljstvu mogla je uticati inflacija, povećanje broja ugostiteljskih radnji, povećana potošnja stranaca koji borave u Crnoj Gori, ali i strože mjere fiskalizacije i kontrole obračuna PDV-a.

Najveći prihod iz ove oblasti lani je imala podgorička firma PaneVivo (ugostiteljski objekti Sicilija) koja je imala ukupni prihod od 11 miliona i neto dobit od 1,1 milion.

Na drugom mjestu po prihodima je ugostiteljska firma Food Style MNE iz Porto Montenegra u Tivtu, s prihodom od 5,5 miliona i profitom od 596 hiljada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.