NavMenu

Kasarna Jajce prebačena na Vladu FBiH, općina čeka: Dupla korist za državu

Izvor: Oslobođenje Petak, 23.09.2011. 14:14
Komentari
Podeli

Procedura prenosa vlasništva nad kasarnom Jajce još nije završena, kazali su nam iz Informativne službe Općine Stari Grad. Kako su istakli, dolaskom načelnika Ibrahima Hadžibajrića procedura vraćanja kasarne Općini Stari Grad je pokrenuta u više navrata.

U starom sazivu Predsjedništva, načelnik i Općina su se više puta obraćali Vladi Federacije BiH zahtijevajući da se procedura riješi na nivou države BiH, pošto je kasarna državna imovina i pripada Ministarstvu odbrane BiH.

Zakonski sve čisto

"To se prvobitno trebalo vratiti Vladi FBiH, a ona je to kasnije trebala vratiti Općini Stari Grad. Sada smo u fazi da je Ministarstvo odbrane BiH, na čijem se čelu nalazi Selmo Cikotić, vratilo to na federalnu Vladu. Ja sam do sada više puta išao u Vladu Federacije, gdje sam im objasnio o čemu se radi, odnosno da oni to trebaju vratiti na korištenje Općini Stari Grad. Radi se o jednom vojnom, neprofitabilnom objektu gdje je zakonski sve čisto. Tek tada bi mogli pristupiti traženju investitora", kazao je za Oslobođenje načelnik Hadžibajrić.

Kako je istaknuo, trenutno postoje tri investitora koja su iznimno zainteresirani za Jajce kasarnu, ali iz Općine kažu da im ugovor ne mogu ponuditi pošto papirologija još nije okončana.

"Dolazili su kod mene više puta, ali ja im jednostavno nisam mogao ponuditi bilo kakvu vrstu ugovora pošto prenos vlasništva još nije riješen, a želim da imamo čist ugovor između Općine Stari Grad i budućeg investitora", naglasio je Hadžibajrić.

Vrijednost investicije u ovaj objekat, koji se nalazi ispod Bijele tabije, iznosi oko 35 miliona eura, To je sigurno jedan od najvećih invecionih projekata u BiH nakon rata. Načelnik Hadžibajrić smatra da će po završetku papirologije i predaje objekta investitoru, država imati duplu korist. Riječ je o zapošljavanju ljudi tokom uređenja i obnove same kasarne, ali i nakon završetka radova.

Do sada je rečeno da će se na mjestu kasarne nalaziti hotel, s tim što će vanjska fasada i vanjski gabariti mrati biti urađeni onako kako je i ranije bilo, pošto je objekat po zaštitom države. Što se tiče unutarnjeg uređenja, on će se prilagođavati zamišljenoj namjeri.

Načelnik je naglasio da će investicija u ovaj projekat ostvariti i komunikaciju ovog dijela grada sa naseljem Vratnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.