NavMenu

Uskoro postavljanje bukobrana na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever - Firme Coning i Surtec-Eurosjaj izvodiće radove vrijedne 11,3 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 10.07.2024. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy Szabi/Unsplash)Ilustracija
Građani koji gravitiraju uz dionicu Podlugovi - Sarajevo sjever uskoro će biti zaštićeni od buke s obzirom da su izabrane firme koje će postavljati bukobrane duž ove saobraćajnice. Naime, grupi ponuđača Coning iz Sarajeva i Surtec-Eurosjaj iz Konjica dodijeljen je ugovor za izvođenje radova vrijednih oko 11,3 mil KM.

Prema tenderu Autocesta FBiH procijenjena vrijednost ovih radova iznosila je 11.320.000 KM bez PDV-a, dok je ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma 11.319.770 KM bez obračunatog PDV-a, navodi se u obavještenju o dodjeli ugovora.

Trajanje ugovora ili rok izvršenja radova je 18 mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora ili do okončanja radova.

Kako se navodi u projektnom zadatku, na projektu barijera za zaštitu od buke na dionici autoceste Sarajevo sjever – Podlugovi, je predviđen sljedeći sistem gradnje zidova za zaštitu od buke:
• Temelji su čelične pobijene cijevi,
• Glavni nosači su čelični stubovi HEA/HEB160-220, zavisno od visine barijere
• Zvučne barijere su jednostrano i dvostrano visokoapsorbirajući paneli od tvrdopresovane, hidrofobne kamene vune u aluminijskom okviru.

Po sistemu fundiranja barijera za zaštitu od buke sa čeličnim cijevima, sa jednom radnom grupom moguće je u danu zabiti cca 50 cijevi = cca 150 m. Za zabijanje cijevi se upotrebljava bager na točkovima (mogućnost oštećenja kolovoza je minimalna).

- Predloženi sistem fundiranja sa pobijenim čeličnim cijevima je na dionici autoputa Banja Luka - Gradiška uspješno primjenjen. Piloti iz čeličnih cijevi se izvode u dvije faze. Prema projektu svi predviđeni elementi ugradnje barijere su montažni. Na terenu se izvodi samo sastavljanje barijere. Prema većini evropskih propisa zidovi za zaštitu od buke moraju biti montažnog tipa - dodaje se.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

13.07.2024.  |  Zdravstvo

Uz ovaj trik se brzo rashladite

13.07.2024.  |  Zdravstvo

12.07.2024.  |  Vijesti

Iscrpljenost nakon radnog dana - Ovo su razlozi i rješenja

12.07.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.