NavMenu

Treća šansa za sporazum o jačanju ekonomske saradnje BiH i UAE

Izvor: eKapija Srijeda, 10.07.2024. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JOAT/shutterstock.com)Ilustracija

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o unaprjeđenju i zaštiti investicija dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Za bh. potpisnika ovog sporazuma, kojim dvije države jačaju ekonomsku suradnju, predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Sporazumom se žele stvoriti povoljni uvjeti za investitore ugovornih strana da investiraju na teritoriju druge ugovorne strane, davanjem tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana investicijama i investitorima, uz njihovu punu zaštitu i sigurnost, navedeno je u saopštenju Vijeća.


Inicijativa Ujedinjenih Arapskih Emirata za zaključivanje ovog sporazuma postoji od 1999. godine ali se uprkos ranija dva pokušaja nije došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Zbog toga su u 2023. godini pokrenuti novi razgovori koji su rezultirali usaglašavanjem teksta sporazuma i njegovim parafiranjem 29. novembra 2023. godine u Abu Dabiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.