Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.09.2011.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Ilijašu realizacija projekta "Lokalna akcija za redukciju otpada"

S ciljem poboljšanja stanja okoliša i očuvanja prirodnih resursa na području općine Ilijaš, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo finansira projekt pod nazivom "Lokalna akcija za redukciju otpada". Projekt provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo, a odnosi se na naselja Kamenica (Crna rijeka), Nišići, Dragoradi i Gajevi koja su smještena u blizini zaštićenog pejzaža Bijambara.

Intenzivnom saradnjom sa lokalnim stanovništvom i uz pomoć KJKP "Rad" identificirat će se osnovni problemi na području kada je u pitanju upravljanje otpadom i uticaj divljih deponija na okoliš, te dati preporuke za poboljšanje stanja.

Projektom je predviđen niż konkretnih akcija usmjerenih na poboljšanje svijesti proizvođača otpada, kao što su organizacija okruglog stola, radionice za izradu predmeta od otpada sa izložbom, rad sa učeničkom populacijom, te promocija kompostiranja kod lokalnog stanovništva.

Projektne aktivnosti povezat će se i sa aktivnostima u Kantonu Sarajevo na realizaciji Evropske sedmice za smanjenje otpada (EWWR) koja će se održati od 19. do 27. novembra 2011. godine, saopćeno je iz press službe KS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.