NavMenu

Mobilni most omogućava popravke puteva bez ometanja saobraćaja (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Nedjelja, 07.07.2024. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stefanphotozemun/shutterstock.com)Ilustracija
Inovativni modularni mobilni most omogućava vozilima da prelaze preko dijelova autoputa na kojima se izvode radovi, umjesto da čekaju u kolonama dok se dvije kolovozne trake stapaju u jednu. Nazvan ASTRA most, ovaj sistem je osmišljen kako bi olakšao vozačima i poboljšao sigurnost radnika na putevima.

Projekat je razvijen od strane švajcarske Federalne kancelarije za puteve. Prva verzija mosta je testirana na autoputu A1 u Švajcarskoj 2022. godine, a unapređeni model je postavljen u aprilu ove godine i biće u upotrebi do avgusta.

Kako bi se most postavio, dio autoputa se zatvara tokom jednog vikenda. Sekcije ASTRA mosta se dovoze noću kamionima i sklapaju tako da formiraju prelaz preko radne zone. Rampe na oba kraja omogućavaju vozilima da se glatko popnu i siđu sa mosta.

Trenutna verzija mosta je duga 257 metara, široka 7,57 metara i visoka 4,65 metara. Iako vozači moraju da uspore na 60km/h dok prelaze most, ne moraju da se prebacuju u jednu traku ili čekaju.

Radnici na putevima su zaštićeni od vozila, kao i od vremenskih uslova, što im omogućava rad tokom dana umjesto noćnih smjena. Radni prostor ispod mosta je dugačak 100m, širok 5,1m i visok 3,1m.

S obzirom na to da ispod mosta nema dovoljno prostora za visoka građevinska vozila, koristi se "logistička traka" na nivou zemlje koja prolazi uz most. Po završetku radova na jednom dijelu autoputa, cijeli most se hidraulično podiže za 10cm i pomjera na sljedeći dio puta pomoću motorizovanih točkova i daljinskog upravljanja.

Proces postavljanja i uklanjanja mosta zahtjeva 16 kamiona sa niskim prikolicama koji ukupno obavljaju 45 vožnji za transport svih elemenata. Potrebne su tri dizalice i dva tima od po 14 radnika za montažu.

ASTRA most predstavlja značajan napredak u oblasti saobraćajne infrastrukture, omogućavajući nesmetan protok saobraćaja tokom radova i povećavajući sigurnost radnika, čime postaje revolucionarno rješenje za modernizaciju puteva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.