NavMenu

U Sarajevu počela konferencija IFTA 2011

Izvor: Fena Četvrtak, 22.09.2011. 12:59
Komentari
Podeli

U Sarajevu je danas počela trodnevna globalna finansijska konferencija IFTA 2011., a tema skupa je "Upravljanje rizikom na mudar način - inovacija analize finansijskih tržišta".

Domaćin konferencije je Društvo za tržišne studije (Society for Market Studies) iz Sarajeva, a događaj je koorganiziran od International Federation of Technical Analysts sa sjedištem u Marylandu.

Učesnici su stručnjaci iz finansijske industrije, odnosno imena iz oblasti globalnih finansija i iz glavnih finansijskih centara svijeta.

Ovo je prvi put da se u jugoistočnoj Evropi organizira ovakva konferencija, a prema riječima predsjednika Društva za tržišne studije Irfana Polimca na skupu se prvi put u finansijskom svijetu koristi i pismo kojim je prvi put u službenom dokumentu na prostorima jugoistočne Evrope zapisana riječ trgovina. Riječ je o Povelji Kulina bana i pismu Bosančica. Naime, konferencijski logo je stiliziran u obliku starog bosanskog pisma Bosančice.

"Značaj konferencije je mnogostruk, primarno to što znači da u BiH najbolje investicione i trading prakse postaju jednako dostupne na način kako su dostupne u najrazvijenijim finansijskim tržištima, uključujući New York, Frankfurt, Tokyo i baš iz takvih delegacija danas i naredna dva dana u Sarajevu imamo goste s kojima razgovaramo o inovaciji finansijskih tržišta", kazao je Polimac.

Naglasio je da je temu ovogodišnje konferencije postavilo Društvo za tržišne studije, koje je nominiralo BiH za konferenciju i uspjelo u tome.

"Dok su sredstva pod upravljanjem na globalnom nivou viša od 100 hiljada milijardi američkih dolara, a cijene na ključnim finansijskim tržištima nestabilne, tehnička analiza igra rastuću ulogu u upravljanju rizikom, zaštiti portfolia i alokaciji sredstava", dodao je Polimac.

Prema njegovim riječima, specifičnosti konferencije je u tome što se njom želi promovirati lijep imidž BiH, uključujući i dio njenog naslijeđa koje je nekada zaboravljeno.

Šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova BiH Murat Muhamed Ramadanović rekao je da je MVP prepoznalo ovaj događaj s ciljem promidžbe svih ekonomskih i privrednih potencijala BiH, a posebno finansijskog sektora te da je dalo kompletnu potporu organizaciji kroz njegove aktivnosti u BiH i širom svijeta gdje su bh. diplomatsko-konzularna predstavništva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.