NavMenu

Središnja Bosna uskoro dobija Centar za ruralni razvoj

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2024. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Predrag Lukic/shutterstock.com)Ilustracija

Vlada Srednjobosanske županije na 49. redovnoj sjednici održanoj u Travniku usvojila je Informaciju za upostavu Centra za ruralni razvoj, a koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanske županije..

- Tragom inicijative Općine Travnik i velikog broja ozbiljnih ljudi koji su se ostvarili u poljoprivredi, a zajedno sa suradnicima unutar Ministarstva sektora poljoprivrede izražena je ideja da se upostavi Centar za ruralni razvoj. Centar bi funkcionirao na način koji bi bio naknadno dogovoren, a sjedište bi bilo u Travniku s obzirom da je Općina Travnik ponudila iznaći rješenje u tom smislu. Ono što je od krucionalnog značaja i vizija Centra jest unaprjeđenje sektorske politike poljoprivrede u županiji. Cilj je ostvarivanje bolje komunikacije sa značajnom ulogom savjetodavne funkcije agronoma i inženjera spram proizvođača u svim sektorima poljoprivrede. U sljedećem razdoblju predstoje pristupni pregovori s Europskom unijom gdje se poljoprivreda pojavljuje kao posebna agenda koja je jako složena, a nama u Ministarstvu i proizvođačima na terenu bilo bi jako važno imati educirane i kapacitirane ljude koji bi mogli uvezati podršku proizvođačima i vladinim instituacijama kako bi svu tu politiku generirali i što bolje iskoristili. Naši potencijali i resuri su ogromni, a samim time i broj proizvođača - istaknuo je ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanske županije, Advan Akeljić.


Centar za ruralni razvoj okupljao bi sve zainteresirane općine koje bi preko svojih službi htjele i imale namjeru unaprjediti poljoprivrednu proizvodnju u svojoj lokalnoj zajednici. Pored općina i ustanova Centar bi okupljao i sve pojedince koji su na bilo koji način povezani s poljoprivrednom proizvodnjom i na taj bi im način olakšavao i međusobnu komunikaciju koja bi u doglednom vremenu dosegla višu razinu, a sve u svrhu jačanja poljoprivredne djelanosti Srednjobosanske županije, prenosi artinfo.ba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

13.07.2024.  |  Zdravstvo

Uz ovaj trik se brzo rashladite

13.07.2024.  |  Zdravstvo

12.07.2024.  |  Vijesti

Iscrpljenost nakon radnog dana - Ovo su razlozi i rješenja

12.07.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.