NavMenu

Sarajevo: Obnova tramvajske pruge povjerena slovenskoj firmi TECA

Izvor: eKapija Srijeda, 21.09.2011. 15:52
Komentari
Podeli

Ljubljanska kompanija TECA uskoro treba da počne rekonstrukciju tramvajske pruge duge 2,2 kilometra od Baščaršije do Marijin Dvora te skretnice na Skenderiji u Sarajevu.

Na tender koji je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo raspisalo sredinom maja ove godine, prijavile su se tri firme, a ponuda slovenske TECA-e kao nosioca inžinjeringa i isporučioca najznačajnijih materijala, sa kompetentnim domaćim podizvođačima, ocjenjena je kao najpovoljnija. Ova kompanija također je jedina ponudila mogućnost kreditiranja radova na pruzi, i to u iznosu od 6 miliona KM, po kamatnoj stopi od tri posto na deset godina roka otplate.

"Firma TECA ponudila je kvalitetno tehničko rješenje po sekcijama i za cijelu trasu i što je najznačajnije, ima iza sebe već kvalitetno izvedena takva rješenja po sistemu inžinjeringa. Ta je firma, sa praktično istim domaćim podizvođačima, veoma uspješno vodila radove, po principu inžinjeringa, na dionici Marijin Dvor- Baščaršija 2004 i 2005 godine", ističu u kantonalnom Ministarstvu saobraćaja.

Tramvajska pruga u Sarajevu izgrađena je prije 40 godina, a najveći dio pruge nalazi se u vrlo lošem stanju. Neposredno nakon rata, radile su se samo hitne sanacije uništenih ili teško oštećenih dijelova pruge, kako bi se tramvaji ponovo pokrenuli. Tek je kasnije, trajno su sanirani samo pojedini dijelovi kao što je triangl Alipašin most, dionica Marijin Dvor – Baščaršija i putni prelazi preko pruge "Otoka" i "Nedžarići".

Ipak, rekonstrukcija pojedinih kritičnih dionica, kao što je ona od Baščaršije do Marijin Dvor, ne može se više odlagati. Uz to, početkom ove godine, zbog opasnosti od iskliznuća, stavljena je van funkcije izlazna skretnica na liniji „6“ Ilidža – Skenderija.

"Tramvajski saobraćaj, koji koristi preko 50 posto svih putnika javnog prevoza, nepouzdan je, oštećuju se tramvaji i putnička vozila. Ugrožena je bezbjednost putnika, a zbog načina izgradnje pruge sa krutim oslonjanjem šina na podlogu, lošim odvođenjem vode i totalno istrošenim šinama, oštećen je trajno sloj asfalta uz šine, velika je buka i veoma negativan uticaj vibracija na okolne objekte, posebno starog dijela grada. U gradskom dijelu lošem stanju pruge doprinosi i to što autobusi i teška vozila dodatno oštećuju tramvajsku prugu", ocjena je nadležnih u resornom ministarstvu.

Koristeći savremena tehnička rješenja, sanacija i remonta tramvajske pruge treba da otkloni nedostatke na pruzi, koja će trajati narednih 25 do 30 godina uz minimalne troškove održavanja.

Najzahtjevniji dio projekta je na dijelu pruge od Baščarsije do "Vječne vatre , jer se u blizini ove trase nalazi veliki broj objekata. Kvalitetno, ali nešto jeftinije rješenje može primjeniti na trasi od "Vječne vatre" do Higijenskog zavoda.

Osim ugradnje kvalitetnih šina i skretnice, investitor od izvođača će zahtijevati i dobru izolaciju i odvod vode iz žlijeba šine.

"Na dijelu pruge od Baščaršije do Vječne vatre i uz objekte na ostalom dijelu pruge primjenjivat će se kontinuirano oslanjanje sa podljevanjem smjese ICOSIT, tehnološko rješenje koje se pokazalo na dijelu Vijećnica – Baščaršija, rađenom 2005.godine, kao veoma kvalitetno", navodi se u informaciji Ministarstva.

Dio trase do Higijenskog zavoda i prelaz preko Alipašine ulice radit će se sistemom ECO RCS koji također obezbjeđuje znatno smanjenje buke i vibracija i u zadnjih 5-6 godina masovno se koristi u evropskim gradovima. Taj će se sistem primjeniti i na ostalom dijelu pruge do "S" krivine na Marijin Dvoru ukoliko se nakon demontaže ustanovi loše stanje polimernih "jastuka" i montažnih ploča.

Radovi će, prema planu, trajati najviše pet sedmice, a za vrijeme obustave tramvajskog saobraćaja u gradu, građani Sarajeva će se voziti autobusima.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.