NavMenu

Belvedere kandidat za Oscara

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 21.09.2011. 10:21
Komentari
Podeli

Dugometražni igrani film "Belvedere" Ahmeda Imamovića bosanskohercegovački je kandidat za prestižnu nagradu "Oscar", koju svake godine dodjeljuje Američka filmska akademija.

Ova odluka donesena je u ponedjeljak naveče nakon što su članovi žirija iz Udruženja filmskih radnika BiH pogledali filmove koji su se prijavili za ovogodišnju kandidaturu. Prijave za kandidaturu za ovu prestižnu filmsku nagradu predale su producentska kuća "Comprex" za Imamovićev film "Belvedere" i produkcija "Heft" za film "Ostavljeni" Adisa Bakrača.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH kažu da su članovi komisije, koje je ranije potvrdila Američka filmska akademija: reditelj i predsjednik komisije Nedžad Begović, producent Zoran Galić, reditelji Danis Tanović, Srđan Vuletić i Šemsudin Gegić, kostimograf Lejla Hodžić, scenarista i reditelj Namik Kabil te direktori fotografije Mustafa Mustafić i Almir Đikoli, odlučili za "Belvedere".

Ovaj film premijerno je prikazan prošle jeseni u Sarajevu, nakon čega je prikazivan u bh. kinima. Gostovao je i na više svjetskih festivala.

Samir Smajić, producent filma "Belvedere", ističe da će produkcija "Comprex" učiniti sve da dokumentaciju neophodnu za potvrdu kandidature do 1. oktobra, do kada je rok, preda Američkoj filmskoj akademiji.

"Žiriju nije bilo nimalo lako odlučiti između dva filma koja imaju veoma zanimljive teme, a koje se tiču svih nas. Uzbuđeni smo, jer ponos i čast nam je predstavljati našu zemlju kao kandidati za `Oskara`, što nije mala stvar. Nismo očekivali da će `Belvedere` doći i do kandidature za najvažniju filmsku nagradu. Naš cilj je bio da se vidi patnja i bol ljudi koji su tema ovog filma, dakle majki Srebrenice nakon genocida. Vidjet ćemo šta će se desiti, pripremat ćemo se i treba se nadati nominaciji", dodao je Smajić.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH kažu da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke filmske akademije, imali producenti s bh. igranim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra ove godine u kinima u BiH, najmanje sedam dana zaredom, te imaju 35-milimetarske kopije filmova.

Udruženje već 11 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom "Oscar" za najbolji strani film. Nakon toga, kandidati su bili filmovi: "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice, "Sasvim lično" Nedžada Begovića, "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Teško je biti fin" Srđana Vuletića, "Snijeg" Aide Begić, "Čuvari noći" Namika Kabila i prošle godine "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića.

Ceremonija

Dodjela prestižne filmske nagrade "Oscar" 84. put desit će se 26. februra 2012. godine, a Američka filmska akademija najavila je da će nominacije za ovu nagradu biti objavljene 24. januara 2012. godine.

Planirano je da ceremoniju dodjele "Oscara" u Kodak Theatru u Los Angelesu vodi glumac Eddie Murphy. Odabirom Murphy-ja za voditelja, Akademija se vraća korijenima jer su u početku angažirali komičare za voditelje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.