NavMenu

Prodaje se bivša Titova rezidencijalna jahta "Galeb"

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 13.04.2006. 16:02
Komentari
Podeli

-

Trgovački sud u Rijeci zakazao je za 9. maj 2006. godine javnu prodaju bivše Titove rezidencijalne jahte "Galeb", koja godinama propada u jednoj hrvatskoj luci zbog dugova njenog vlasnika. Brod se prodaje zbog nenaplaćenih dugova vlasnika, brodovlasnika iz Grčke Džona Pola Papanikolaua i njegove firme "Plesid si" iz Monrovije u Liberiji. Naplatu troškova od ukupno 55.000 USD zatražili su agencija "Adriatika" iz Rijeke i dvojica pomoraca koji šest godina nadziru brod u Martinšćici pokraj Rijeke.

"Galeb" je 2000. godine dotegljen do mrtvog veza u brodogradilištu "Viktor Lenac", gdje je i danas, i u lošem je stanju. Oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju je djelimično ili potpuno uništena i otuđena. Sudski vještak procijenio je u oktobru 2005. godine da brod kao čelik za otpad vrijedi oko 275.000 USD, a kao brod za plovidbu oko 255.000 USD, dok će početna cijena na licitaciji biti 150.000 USD.

Konzervatorska služba Ministarstva kulture Hrvatske nedavno je, na prijedlog riječke Gradske uprave, brod "Galeb" stavila pod preventivnu zaštitu, dok se ne donese rješenje o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra u roku od tri godine.

Prema uslovima prodaje, pravo prečeg otkupa broda imaju država, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka. To pravo najprije može ostvariti Rijeka, a Gradska uprava je više puta najavljivala mogućnost kupovine. Brod "Galeb" dugačak je 116,7 metara i visok je 8,75 metara. Gaz mu je 5,9 metara i ima pet paluba, a izgrađen je 1938. godine u italijanskom brodogradilištu "Ansaldo" u Đenovi, pod imenom "Ramb III" za prevoz banana. Brod su 1943. godine preuzeli Nijemci i nazvali ga "Kibic", a korišten je kao minopolagač dok ga 1944. godine nije potopila saveznička avijacija. Iz mora ga je 1946. godine preuzela jugoslovenska vojska i naoružala. Postao je školski i rezidencijalni brod predsjednika Tita. Po raspadu SFRJ prebačen je u Crnu Goru. Prebacivši "Galeba" iz Crne Gore u Rijeku, grčki vlasnik je namjeravao da ga preuredi za poslovna krstarenja, računajući na ugled koji brod ima, jer je ugostio desetine svjetski poznatih političara i javnih ličnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.