Izvor: eKapija | Utorak, 20.09.2011.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vanjskotrgovinska razmjena KS: Deficit 1,5 milijardi KM

(Foto: b)

U sedam mjeseci ove godine vanjskotrgovinska razmjena privrede Kantona Sarajevo iznosila je dvije milijarde i 421 milion KM, što predstavlja povećanje za 12,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom Privredne komore Kantona Sarajevo Esad Ibišević kazao je danas na konferenciji za novinare da je izvoz privrede Kantona Sarajevo u tom periodu iznosio 459 miliona KM, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na isti period u 2010.

Istovremeno, uvoz u Kanton Sarajevo je iznosio jednu milijardu i 962 miliona KM i povećan je za 13,6 posto.

Ostvareni deficit u KS-u u tom periodu iznosi jednu milijardu i 503 miliona KM, što predstavlja povećanje za 14,9 posto u poređenju s istim periodom lani.

Pokrivenost uvoza izvozom na nivou Kantona je 23,39 posto i manja je za 0,92 posto u odnosu na stepen pokrivenosti u istom peroidu 2010.

Ibišević je dodao da najznačajniju vanjskotrgovinsku saradnju privreda KS-a ostvaruje s partnerima iz Evropske unije 45 posto, zatim sa zemljama CEFTA sporazuma 36,5 posto i s ostalim zemljama 18,5 posto.

"U proteklom periodu privreda KS-a izvozila je u 55 zemalja svijeta, a uvoz je ostvaren iz 103 zemlje", kazao je Ibišević.

On je naglasio da je u sedam mjeseci ove godine privreda KS-a ostvarila izvoz u istom iznosu kao i u periodu januar-juli 2008. godine. Istovremeno, prosječna stopa uvoza je smanjena za 8,1 posto, pa je i deficit smanjen za 10,1 posto.

"Imajući u vidu opštu ekonomsku situaciju u svijetu kao i u našoj zemlji, jedino ohrabruju saznanja da je u posmatranom periodu došlo do povećanja izvoza privrede KS-a za 9,2 posto, ali je nažalost, došlo i do povećanja uvoza za 13,6 posto i deficita u razmjeni za 14,9 posto", zaključio je Ibišević.

"Nažalost, mi smo još daleko od pravog izlaska iz krize i ovo bi trebalo biti alarmantan signal političkim i državnim organima da konačno otpočnu s rješavanjem problema u privredi i stvaranjem povoljnijeg privrednog ambijenta u BiH", dodao je Ibišević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.