NavMenu

Kompanije u BiH pred novim izazovom: Sistemom energetskog menadžmenta do uštede

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2011. 13:32
Komentari
Podeli

Mnoge studije već su dokazale da poboljšanje energetske efikasnosti dovodi do smanjenja troškova u najvećem broju preduzeća. Međutim, kompanije u našoj zemlji još uvijek su neodlučne kada se radi o ulaganju u mjere povećanja energetske efikasnosti, iako postoji veliki broj dobrih primjera koji dokazuju da pravi pristup povećanju energetske efikasnosti može veoma dobro da se kombinuje sa prioritetima kompanije, te pokazuju posebnu profitabilnost kod malih i srednjih industrijskih preduzeća.

Samra Prašović, projekt menadžerica u Ceteoru za ekapija.ba kaže kako i pored činjenice da je svijest o energetskoj efikasnosti, u našim preduzećima, još uvijek, na nezavidno niskom nivou, ohrabruje primjetan trend rasta interesa, upravo za ovu oblast.

"Vrlo često se energetska efikasnost poistovjećuje isključivo sa novim i obično skupim tehnologijama, ali istina je da u ostvarenju energetske efikasnosti preduzeća učestvuju sve njegove funkcije, sektori i pogoni, a sam proces vodi najviše rukovodstvo proizvodnog preduzeća“, kaže projekt menadžerica Ceteora, naglašavajući da je za samo (proizvodno) preduzeće i njegovu energetsku efikasnost, od krucijalnog značaja motiviranost i uključenost najvišeg menadžmenta.

Ona smatra kako bi preliminarno snimanje stanja kompanije sa aspekta energije (preliminarni energetski audit) trebalo da bude preteča bilo kakvim drugim aktivnostima, za koje se vjeruje da bi vodile ka povećanju energetske efikasnosti.

"Svako eventualno ulaganje u mjere povećanja energetske efikasnosti prethodno je potrebno analizirati sa aspekta profitabilnosti", pojašnjava Prašović.

U strukturi energijskog sistema Prašović smatra da su u SME, važni su svi elementi tog sistema: snabdijevanje, transformacija, distribucija, korištenje i odlaganje energije.

„Najefektivnije što jedna kompanija može uraditi je uvođenje sistema energetskog menadžmenta (EN 16001:2009)“, kaže Prašović.

Sistem energetskog menadžmenta, rаzvijen od strаne stručnjаkа zа energetsku efikаsnost i uprаvljаnje energijom iz cijele Evrope. Sistem je primjenljiv na sve organizacije nezavisno od veličine, djelatnosti, broja zaposlenih i sličnih karakteristika, a razvijen je u cilju pomoći organizacijama da uspostave procedure i procese koji su neophodni za povećanje energetske efikasnosti.

Kompanije kojа se odluče dа implementiraju EN 16001, morаju propisati minimаlne ciljeve smаnjenjа energije zа svаki poslovni proces koji se smatra značajnim sa "energetskog аspektа".

Prednosti EN 16001

Neke od prednosti EN 16001 su: smanjenje energetskih troškova, snižavanje potrošnje energije, uključivanje top menadžmenta, pridržavanje zakonske legislative, reduciranje emisije stakleničkih plinova, povećanje efikasnosti i energetske učinkovitosti, unaprjeđenje reputacije kompanije, unaprjeđenje brenda, izdvajanje od konkurencije, porast kompetitivnosti...

U zemljama Zapadne Evrope, procjenjeno je da se uvođenjem sistema energetskog menadžmenta u kompaniju mogu ostvariti uštede do 15 posto. Sagledavajući stanje u pogledu energetske efikasnosti u kompanijama na našim prostorima, ovaj potencijal je još značajniji i kreće se od 20 do 25 posto.

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.