NavMenu

Lijanović: Ministarstvo priprema nove zakone o šumama i veterinarstvu u FBiH

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2011. 08:53
Komentari
Podeli

U sklopu dvodnevnog radnog posjeta Vlade FBiH Tuzlanskom kantonu, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović susreo se jučer u Tuzli s resornim kantonalnim ministrom Imširom Škahićem.

Dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović naglasio je ovom prilikom da Ministarstvo priprema nove zakone o šumama i veterinarstvu u FBiH, koji će uskoro biti upućeni i u parlamentarnu proceduru.

„Novi zakon o veterinarstvu FBiH bit će usklađen s državnim i na taj način trebao bi osigurati jedinstvenu provedbu mjera u oblasti veterinarstva na cijelom području BiH. Također, novim zakonom o šumama bit će ponuđena rješenja koja, u odnosu na ranije propise iz oblasti šumarstva, imaju za cilj poboljšanje u segmentima upravljanja i gospodarenja šumama“ kazao je Ivanković Lijanović.

U razgovoru s resornim ministrom Tuzlanskog kantona, naglasio je kako to ministarstvo obuhvaća ključne prirodne resurse koji bi trebali biti i vrhunski prioriteti za sve nas, ali i istinski gospodarski prioriteti u BiH.

Prema riječima dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, cilj je stvoriti povoljan ambijent za daljnji razvoj i unapređenje domaće poljoprivrede, ali i za najbolje gospodarenje svim prirodnim resursima.

Na sastanku je ukazano i na činjenicu da su poljoprivredna gospodarstva kod nas usitnjena, što je realan problem za optimalno korištenje površina.

S tim u vezi, Ivanković Lijanović podsjetio je na Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji je i donesen s ciljem očuvanja, namjenskog trošenja, povećanja proizvodne sposobnosti i unapređenja gospodarenja poljoprivrednim zemljištem.

Odredbe Zakona predviđaju i veće porezno opterećenje ukoliko se poljoprivredno zemljište ne iskorištava te mogućnost da nadležna tijela neobrađeno zemljište, uz suglasnost vlasnika, daju nekome na korištenje i bavljenje poljoprivredom, čime se i želi potaknuti ljude da se više bave poljoprivredom.

U sklopu boravka u Tuzli, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko IvankovićLijanović posjetio je danas i Javno poduzeće za vodovodne djelatnosti „Spreča“ d.d. Tuzla, Mljekaru „Noćko“ i Farmu jaja „Stojak“, a u Kantonalnoj gospodarskoj komori održao je sastanak s poljoprivrednicima iz Tuzlanskoga kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.