NavMenu

Grad Banja Luka: Besplatni savjeti u službi Pravne pomoći

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.09.2011. 13:09
Komentari
Podeli

U službi Pravne pomoći Administrativne službe Grada Banja Luka građani mogu dobiti usmene pravne savjete iz svih oblasti pravnog života, te usluge sastavljanja podnesaka od tužbi, žalbi, prigovora, raznih predstavki, zahtjeva do ugovora i drugih isprava, izuzev ugovora koji se odnose na nekretnine. Naknada za pružene usluge je simbolična i propisana je aktom Grada Banja Luka, donesenim 1999. godine - Zaključkom o utvrđivanju naknade za pružanje pravne pomoći građanima. Od tada se nije mijenjala, što govori o tome da Administrativna služba ima sluha za socijalni položaj svojih stanovnika.

"Naknada se najčešće i ne naplaćuje, jer je najveći broj korisnika pravne pomoći oslobođen plaćanja naknade, a kada se naplaćuje iznosi od 10 do najviše 40 KM", kazala je Biljana Birač, načelnik Odjeljenja za opštu upravu u Administrativnoj službi Grada Banja Luka. Ona je naglasila da usluge pravne pomoći ne plaćaju članovi uže porodice poginulih i nestalih boraca VRS, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, penzioneri, korisnici stalne socijalne pomoći i lica prijavljena Zavodu za zapošljavanje RS.

Prema njenim riječima, u prvoj polovini ove godine u službi Pravne pomoći građanima je pruženo 4.009 pravnih usluga. Sastavljeno je 2.558 različitih pismenih podnesaka i dat je 1.451 usmeni pravni savjet. Po osnovu naplate naknade za pružanje usluga pravne pomoći u navedenom periodu ostvarena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.245 KM.

Stranke se, najčešće, obraćaju službi Pravne pomoći kako bi dobile usmeni pravni savjet, ili zbog sastavljanja podnesaka iz oblasti radnog zakonodavstva (zbog neisplaćenih plata i ostalih potraživanja iz radnog odnosa i zbog otkaza) za šta se ne plaća naknada. Zatim, u Pravnoj pomoći građani često traže i sastavljanje zahtjeva za dodjelu jednokratnih pomoć i ta usluga je bez naknade. Učestale usluge su i sastavljanja tužbi i drugih podnesaka u parničnom i vanparničnom postupku, kao i sastavljanje privatnih tužbi i raznih ugovora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.