NavMenu

Semafori na Šipu uzrok najvećeg čepa u gradu: Kružni tok je sve što je potrebno

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 19.09.2011. 09:27
Komentari
Podeli

Nakon što su postavljeni semafori na Šipu, mještani ovog sarajevskog naselja bili su zadovoljni jer se na izuzetno prometnoj cesti povećala sigurnost učesnika u saobraćaju. Međutim, samo nekoliko dana nakon što je signalizacija stavljena u funkciju, mještani Šipa, ali i svi vozači koji prolaze ovom dionicom, počeli su negodovati. Saobraćaj je, na dionici na kojoj nikada nije bilo gužvi, semafor toliko usporio da se u popodnevnim satima formiraju kolone duže od kilometra, piše Oslobođenje.

Prema riječima vozača, ovakva situacija je nedopustiva jer se u kolonama od Ciglana do semafora u Barama vozi i po pola sata, a za šta bi u normalnim uvjetima bilo potrebno svega dvije do tri minute.

Prostorni kapacitet

Da bi situacija bila još i gora, općem haosu doprinijele su i zabrane u sporednim ulicama. Tako se sada vozači koji voze iz pravca Koševskog Brda ne mogu uključiti na saobraćajnicu prema Vogošći jer im to ne dozvoljavaju saobraćajni znakovi. Ali, koliko su gužve izražene, pokazuje i svakodnevno svjesno kršenje tih propisa. Iako su iz JP Direkcije za ceste FBiH najavljivali da će preispitati intervale zelenog svjetla na pomenutim semaforima, stanje se nije popravilo, tako da se izvodi zaključak da iz Direkcije ili nisu ništa uradili, ili je ovakva situacija jedino rješenje u ovom trenutku.

"Raskrsnica na Šipu je kao namještena za kružni tok. Jedan od bitnih uslova je to što nema puno lijevih skretanja, nije velika frekvencija pješaka, nema nesređenih imovinskopravnih odnosa... Da je samo neko pogledao onu raskrsnicu, znao bi šta treba da se uradi, jer ona ima prostorni kapacitet", ističe Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Prema riječima Lindova, kružnim tokom bi se mogao riješiti i problem uključenja vozila koja dolaze iz pravca Koševskog Brda.

Rješenje zakrčenja

"Sadašnje stanje bi prioritetno trebalo pretvoriti u kružni tok i time će se riješiti zakrčenje. Ako je sigurnosni aspekt bio ono čime su se vodili kada su odlučili postaviti semafore, nisu baš najbolje to obavili jer kada imamo kružni tok, vozila moraju usporiti, a kada je na semaforu zeleno, vozila mogu ići jako brzo. Ekološki aspekt svakako nije zadovoljen jer vozila najviše štetnih gasova ispuštaju kada stoje u mjestu, što je ovdje čest slučaj", pojašnjava Lidnov.

Kružni tok ne zaustavlja saobraćaj već ga samo umiruje, a, kako naglašava Lindov, na pomenutoj dionici to je sve što je potrebno.

"Taj semafor treba što prije deaktivirati. Svjesni smo da su tu uložena značajna sredstva, ali zbog nečije pogreške ne smiju ispaštati građani i to ne smije biti opravdanje", kaže Lindov, dodajući da je od svih mogućih rješenja na raskrsnici na Šipu predložen apsurd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.