NavMenu

Lakše do EU fondova

Izvor: Fokus Subota, 17.09.2011. 09:43
Komentari
Podeli

Republika Srpska će kao aktivna članica Skupštine evropskih regiona u narednom periodu raditi na tome da iskoristi mehanizme i mogućnosti koje ova organizacija pruža prilikom korištenja sredstava iz evropskih fondova kako bi se finansirali projekti iz raznih oblasti.

"Učešće u ovoj organizaciji otvara Republici Srpskoj brojne mogućnosti za finansiranje projekata iz zemalja koje nisu članice EU i mi smo zainteresovani da to iskoristimo. U planu je da u narednom periodu izradimo akcioni plan i vidimo na koji način možemo konkretno da budemo uključeni u ove procese i iskoristimo dostupna sredstva", rekla je ministarka za ekonomske odnose i regionalnu sradnju, Željka Cvijanović, nakon konferencije pod nazivom "Buduće evropsko finansiranje: regiona, pripremite se za nove finansijske instrumente", koja je održana u petak u Banjoj Luci.

Ona je istakla da RS nastoji da učestvuje u aktivnostima koje organizuje Skupština evropskih regiona i na taj način iskoristi niz prednosti koje ova organizacija nudi.

"Iznos sredstava koja se mogu dobiti zavisi od vrste projekata i oblasti na koju se odnosi. Kad se uključimo u aktivnosti projektovanja, planiranja i programiranja imaćemo konkretnije informacije. Ono što je sigurno jeste da je riječ o izdašnim sredstvima koja se odnose na sektor malih i srednjih preduzeća, obrazovanje, kulturu i druge oblasti, kao i podšku u procesu evropskih integracija", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla i da se privode kraju pripreme za Investicionu konferenciju koja će biti održaa 22. i 23 septembra u Banjoj Luci. Istakla je da se do sada prijavilo preko 200 učesnika iz Evrope, Amerike i Južne Amerike, a resorna ministartsva i opštine su pripremile projekte za koje smatraju da mogu ući u investicionu ponudu.

Generalni sekretar Skupštine evropskih regiona, Klaus Klipp, rekao je da oni, između ostalog, nude podršku oko izrade strategija, te preuzimanja inicijativa u saradnji sadrugim regionima i zemljama i njihovim iskustvima.

"EU nudi sredstva koja nisu iskorištena jer se ne zna kako ih koristiti i zato je bitno da postoji znanje i kapaciteti na regionalnom nivou", kazao je Klipp.

On je dodao da su članice Skupštine zemlje EU kao i one koje to nisu, ali su u procesu priključivanja. Podrška zemljama izvan EU zavise od njihove spremnosti da se uključeu ove procese.

"RS ima volju da pokreće inicijative za razvoj, što je pomoglo da se uradi energetska politika za RS, dokument koji je Centralna evropska inicijativa navela kao dobar primjer kako treba da rade regioni", istakao je Klipp.

Skupština evropskih regiona je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi koja okuplja preko 270 regiona iz 34 zemlje i 16 međuregionalnih organizacija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.