NavMenu

Obaveze pružaoca usluga u zaštiti prava potrošača

Izvor: eKapija Subota, 22.06.2024. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)Ilustracija

Visok nivo zaštite potrošača jedan je od ciljeva kome Bosna i Hercegovina teži na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Neki od osnovnih ciljeva i zadataka Evropske unije jesu zaštita zdravlja i sigurnosti potrošača, zaštita njihovih ekonomskih interesa, informisanje, edukovanje i organizovanje potrošača. Efektivna zaštita potrošača je neophodna kako bi se osiguralo propisno funkcionisanje tržišne ekonomije. U tom pravcu su pokrenute aktivnosti na harmonizaciji propisa, ne samo u oblasti sigurnosti proizvoda, nego i u području zaštite pravnih i ekonomskih interesa potrošača.

Naime, Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske propisuje da je trgovac obavezan da prodaje proizvod, odnosno da pruža usluge potrošaču na način koji nije u suprotnosti sa profesionalnom pažnjom i dobrim poslovnim običajima. Trgovac je u obavezi da svoje prodajne uslove jasno, vidljivo i čitko istakne na prodajnom mjestu. Takođe, postoji obaveza pružanja usluga svim potrošačima pod jednakim uslovima, osim ako je riječ o pojedinim proizvodima ili pojedinim grupama potrošača za koje mogu postojati posebni uslovi prodaje, uz obavezu da budu jasno istaknuti na prodajnom mjestu. Trgovac je dužan da isporuči potrošaču proizvod ili uslugu bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana preuzete ugovorne obaveze, ako nije drugačije ugovoreno, te da na računu, predračunu ili priznanici jasno napiše rok isporuke.

Strogo je zabranjena diskriminacija bilo kojeg potrošača, naročito odbijanjem prodaje proizvoda koji je izložen ili na drugi način pripremljen za prodaju, ili odbijanjem pružanja usluga koje se mogu obaviti, ili uslovljavanjem prodaje proizvoda, ili pružanjem usluga prodajom drugih proizvoda ili pružanjem drugih usluga.

Što se tiče rasprodaje i sniženja cijena, trgovac je dužan da rasprodaju ili sniženje cijena proizvoda objavi na uobičajen način na mjestu prodaje. Proizvod na rasprodaji ili sniženju treba da bude jasno i vidljivo označen cijenom prije i cijenom nakon rasprodaje ili sniženja. Proizvod na akcijskoj prodaji mora biti jasno, vidljivo i čitko označen riječima "akcija" ili "akcijska prodaja". Proizvod koji je na rasprodaji, a kojem uskoro ističe rok upotrebe, mora dodatno imati vidljivo istaknut krajnji rok upotrebe. Trgovac koji na rasprodaji prodaje proizvod sa nedostatkom ili greškom dužan je da takav proizvod fizički odvoji od redovne prodaje ispravnog proizvoda i vidljivo istakne da je riječ o prodaji proizvoda sa nedostatkom ili greškom, te svaki pojedinačni proizvod posebno označi.

Kada je riječ o prodaji proizvoda uvijek se kao važno pitanje nameće postupanje sa proizvodima koji sadrže nedostatke. S tim u vezi, Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske alternativno propisuje da je trgovac dužan da po zahtjevu ili izboru potrošača popravi proizvod bez dodatnih troškova za potrošača, zamijeni proizvod bez dodatnih troškova za potrošača, izvrši povrat uplaćenog iznosa i nadoknadi troškove povrata proizvoda sa nedostatkom u roku do sedam dana od dana prihvatanja reklamacije potrošača, ili snizi cijenu proizvoda, ukoliko je sniženje prihvatljivo za obje strane. Trgovac je dužan da popravku ili zamjenu izvrši u primjerenom roku, koji ne može biti duži od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, te da plati sve troškove u vezi sa otklanjanjem nedostatka, kao što su rad, materijal, preuzimanje, isporuka i sl. Trgovac je odgovoran za nedostatak na proizvodu u roku do dvije godine od dana prelaska rizika na potrošača. Ako se nedostatak na proizvodu pojavi u roku do šest mjeseci od dana kupovine, pretpostavlja se da je nedostatak postojao u momentu kupovine, koji potrošač ne mora posebno dokazivati.

Ukoliko usluga ima nedostatak, trgovac je dužan da po zahtjevu potrošača nedostatak otkloni na način da uslugu ponovo obavi ili dovrši bez dodatnih troškova za potrošača u primjerenom roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, ili da snizi ugovorenu cijenu usluge, ukoliko je sniženje prihvatljivo za obje strane. Ukoliko je nedostatak vidljiv, potrošač će zahtjev u pisanoj formi dostavti trgovcu u roku od osam dana od dana obavljene usluge. Ako potrošač naknadno otkrije nedostatak na obavljenoj usluzi, zahtjev će u pisanoj formi podnijeti u roku od 60 dana od dana kada je nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana obavljene usluge (navedeni rok se ne odnosi na proizvode sa garancijom – garantnim listom).

Kada je riječ o uslugama od opšteg ekonomskog interesa kao što su: usluga snabdijevanja električnom energijom, gasom, vodom I sl., potrošnja treba da bude obračunata na osnovu stvarnih isporuka, očitanih na mjernom uređaju potrošača. Za pruženu ekonomsku uslugu trgovac je dužan da potrošaču blagovremeno i bez naknade izda odgovarajući račun, koji sadrži sve potrebne podatke i koji omogućavaju potrošaču provjeru obračuna pružene usluge. Račun za pružene telekomunikacijske usluge treba da sadrži sve potrebne podatke koji potrošaču omogućavaju provjeru ispravnosti obračuna pruženih usluga, kao što su: pozivani broj sa kojim je ostvarena veza, vrijeme trajanja poziva, broj impulsa i iznos u obračunskom periodu.

Povodom svega navedenog potrošači mogu da zaštite svoja prava upućivanjem prigovora trgovcu, udruženju za zaštitu potrošača ili Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, a svakako da postoji mogućnost zaštite prava potrošača i sudskim putem.

Autor: Anja Banjac, Advokatska firma Sajić, Banja Luka

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.