NavMenu

Sud BiH opet onemogućio Srpskoj naplatu duga od UIO u iznosu od 30 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 19.06.2024. 15:20
Komentari
Podeli
RS je dosad uspjela naplatiti 4,7 mil KM (Foto: Slobodana Šubara)RS je dosad uspjela naplatiti 4,7 mil KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske obavijestilo je javnost da je Sud BiH ponovo odgodio naplatu duga po presudi u korist Republike Srpske, po pravosnažnoj presudi za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u iznosu 30 mil KM i pomjerio rok naplate do 11. juna 2025. godine.

Rješenje Suda, kako se navodi u saopštenju, nije zvanično stiglo u Ministarstvo finansija Republike Srpske, ali je upućeno bankama kako bi bila spriječena blokada računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH i onemogućena prinudna naplata u korist budžeta Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske će, kako se navodi u saopštenju, i dalje insistirati na prinudnoj naplati ukoliko izvršna presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana.

- Takođe upozoravamo javnost da se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a Republika Srpska trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH. U toku 2018. godine, provođenjem postupka izvršenja blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Republika Srpska je uspjela naplatiti 4,7 mil KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije izvršen, jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

13.07.2024.  |  Zdravstvo

Uz ovaj trik se brzo rashladite

13.07.2024.  |  Zdravstvo

12.07.2024.  |  Vijesti

Iscrpljenost nakon radnog dana - Ovo su razlozi i rješenja

12.07.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.