NavMenu

Nastavlja se ekonomska saradnja BiH i Kine

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.09.2011. 17:07
Komentari
Podeli

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je delegaciju Narodne banke Kine, na čelu sa Zhouom Siaochuanom, guvernerom ove banke, a u delegaciji je bio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, domaćin delegaciji Narodne banke Kine.

Predsjedavajući Komšić je u ime Predsjedništva BiH, poželio dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo učestalošću susreta BiH i Kine na bilateralnom nivou, te spomenuo nedavnu posjetu kineske zamjenice ministra vanjskih poslova. Izrazio je i očekivanje da će se saradnja BiH i Kine nastaviti u istom omjeru, a posebno na ekonomskom nivou.

Kako je rekao, ovi susreti, s temama ekonomije i poslovne saradnje, od koristi su BiH. Izrazio je volju i podršku, u ime Predsjedništva BiH, za dalju saradnju.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima otvaranja novih vidova saradnje ekonomija i u bankarskom sektoru BiH i Kine. Rečeno je da ove dvije centralne banke imaju mnoge teme, od monetarnih pitanja, finansijske stabilnosti i ekonomske analize, a najviše se razgovara o posljedicama nedavne ekonomske krize.

Guverner Narodne banke Kine rekao je da je kineska ekonomija u ekspanziji i da pronalaze načine da se prošire i na evropsko polje, pa su i na nedavnom susretu guvernera Jugoistočne Evrope imali temu o rješavanju evropskog duga, gdje Kina vidi svoje potencijale u vidu ulaganja.

Također, je rekao da kineska ekonomija treba prekoračiti regionalne granice, razgranati trgovinu, te da ima namjeru proširivati ulaganja i učestvovati u obnovi kapitala, kako bi se na neki način kompenzirali globalni problemi. Izrazio je interes i volju Kineske narodne banke da s BiH sarađuje putem ulaganja u privatni sektor, te deviznim poslovanjem.

Tokom susreta je rečeno da postoje realne mogućnosti za veći industrijski razvoj u BiH, posebno u oblastima metalne, drvne i poljoprovredne industrije, te da nam treba stranih ulaganja.

Dogovoreno je da će se o detaljima fiskalne politike razgovarati na nivou guvernera dvije banke, a predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je stav da će Predsjedništvo BiH uvijek podržati ekonomsku saradnju BiH i Kine.

Sastanku su prisustvovali i savjetnici članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.