NavMenu

Preporuka: Top pet knjiga za septembar

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.09.2011. 12:45
Komentari
Podeli

Čitanje je učinkovitiji i brži način opuštanja od brojnih drugih metoda kao što je slušanje glazbe, šetnja ili ispijanje čaja. Samo šest minuta čitanja smanjuje razinu stresa za dvije trećine, pokazala su neka od istraživanja iz ove oblasti. Psiholozi vjeruju da je to zato što se mozak koncentrira na čitanje te se tako smanjuje napetost u mišićima i srcu.

Iz tog razloga smo kontaktirali sarajevsku knjižaru "Šahinpašić" koja je našim čitateljima preporučila top pet knjiga za ovaj mjesec.

1. "Nerado fundamentalist", Mohsin Hamid

Pozvani da se pridružite strancu u kafani u Lahoreu gdje uz čaj, saznajete njegovo ime i šta je navelo ovog čovjeka koji besprijekorno govori engleski da vas izdvoji. Jer on je čovjek koji poznaje svijet više nego što možete očekivati; proputovao je više od vas i obrazovaniji je od vas. I dok vam pripovijeda svoju priču, o tome kako je prigrlio zapadnjački san i ženu sa Zapada te kako su ga oboje izdali, počinje se smrkavati. Onda pravi razlog za vaš sastanak postaje itekako jasan...

2."Djevojka koja se igrala vatrom", Stieg Larsson

Neposredno pred objavljivanje velike reportaže o trafikingu, novinar `Millenniuma` i njegova djevojka pronađeni su mrtvi u svom stanu. Na oružju kojim je počinjeno ubistvo nalaze se otisci Lisbeth Salander. Imajući u vidu njenu proščost, policija objavljuje potjernicu za Salanderovom i potraga počinje. Međutim, njoj kao da se izgubio svaki trag…

3."Stolareva olovka", Manuel Rivas

U zatvoru u gradu Santiago de Compostela, u punom jeku španskog građanskog rata, jedan slikar crta portik blaženstva stolarskom olovkom oslikavajući lica i više od toga, nestanak svojih zatvorskih drugova. Za to vrijeme čuvar, slikarev ubojica, sve to promatra. Od tog trenutka "olovka" Manuela Rivasa crta priču gdje ljubav uspijeva pobijediti beznađe.

4."Susret sa Miss Irby", Joshua Irby

"Susret sa Miss Irby" je prava priča o čovjeku koji putuje na drugi kontinent, ne znajući da će naučiti o rodici koja je jednom postala nacionalni lik nade u zemlji koju on sada zove dom. Miss Irby je humanitarka koja je 35 godina živjela u Sarajevu, gdje je i sahranjena. U Sarajevu je dobila i ulicu koja je po njoj nazvana-Mis Irbina ulica. Pisac knjige, Joshua Irby živi u Sarajevu, sa ženom i dvoje djece, a "Susret sa Miss Irby" je njegova prva knjiga.

5."Ja, mahaluša 2", Indira Kučuk Sorguč

Indira Kučuk-Sorguč ispisuje duhovite i surove iskrene priče o ljubavnim zgodama i nezgodama Bosanaca i Bosanki. Svaka priča obrađuje jedan autentični fenomen iz svakodnevnice muškaraca i žena koji su u potrazi za najtraženijom stvari na svijetu – ljubavi. Sočni dijalozi, živopisne slike, jezik ulice a ne uličarski, žargon te zafrkantske situacije zajednički su elementi svake priče.

(dk)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.