NavMenu

Završen projekat prvog bloka nove bolnice u Zenici - Do kraja godine tender za izvođača radova

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.06.2024. 14:25
Komentari
Podeli
U prvom bloku koji će se graditi biće smješteni onkološki pacijenti, a cijela nova bolnica imaće kapacitet od 850 kreveta (Foto: miamia/shutterstock.com)U prvom bloku koji će se graditi biće smješteni onkološki pacijenti, a cijela nova bolnica imaće kapacitet od 850 kreveta

Sudeći po najnovijim informacijama u vezi sa izgradnjom nove bolnice u okviru Kantonalne bolnice Zenica, ranije najavljene izjave iz Vlade ZDK da je ovo najveći projekat ovog saziva vlade i da bi formiranjem Tima za implementaciju projekta izgradnje nove bolnice aktivnosti na ovoj izgradnji trebalo da se ubrzaju, izgleda da su počele da se obistinjuju. Naime, premijer Nezir Pivić je na posljednjoj sjednici Vlade saopštio da je završeno projektovanje prvog bloka ove bolnice, saopštila je press sluba ZDK.

U ovom bloku, kako se navodi na internet stranici ZDK, biće smješteni onkološki pacijenti, budući da je taj odijel trenutno u najgorem stanju. Sredstva za projektovanje ovog bloka izdvojena su iz projekta EBRD-a nakon što je Vlada ZDK, kako se dalje navodi u tekstu, odustala od utopljavanja starih bolničkih zgrada i donijela odluku o izgradnji nove bolnice.

- U rebalansu budžeta smo osigurali sredstva za izradu idejnog projekta, nakon čega ćemo ići sa jednim tenderom za projektovanje i izgradnju. To bi praktično bila dva koraka za koja smo sigurni da ćemo realizovati ove godine kako bismo imali sve pripremljeno za buduće radove. Procedure javnih nabavki su jako spore, a ako ne bude žalbi i odugovlačenja, glavni projekat i izvođača bismo trebali imati početkom naredne godine - rekao je premijer Pivić.

Nova bolnica će se graditi na parceli unutar kruga Kantonalne bolnice Zenica, a planirana je izgradnja višespratne zgrade u kojoj će biti smješteni bolnički odjeli, sobe sa oko 850 kreveta, dijagnostika, operacione sale i drugi sadržaji. Postojeći objekti novije gradnje će biti komunikacijski povezani sa novom zgradom čineći građevinsku i medicinsko-tehnološku cjelinu.

- Nezahvalno je govoriti o visini investicije, ali je realno da će se kretati od 250 do 300 mil KM, s obzirom na to da su cijene na tržištu promjenjive, te da će biti potrebno nabaviti i novu opremu. Kantonalna bolnica ima određene aparate koji su jako skupi, a koji se mogu koristiti u novoj bolnici. Fokus će biti na tome da imamo jednu potpuno novu bolnicu koja će služiti građanima - rekao je premijer ZDK u aprilu ove godine.

D. S. G.
Centar za srce Zenica
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.06.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Dva miliona maraka za kapitalne transfere za razvoj turizma FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je ugovore s korisnicima sredstava po Javnom pozivu Kapitalni transfer za razvoj turizma 2024. godine. Budžet za turizam ove godine je dvostruko veći u odnosu na lani i iznosi četiri miliona KM. Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopštili da je ove godine prvi put izdvojeno dva miliona KM za kapitalni transfer za razvoj turizma, te dva za tekući transfer.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.