NavMenu

Online kupovina i u RS-u

Izvor: Fokus Četvrtak, 15.09.2011. 08:24
Komentari
Podeli

Prva internet trgovina u Republici Srpskoj, koju je početkom ovog mjeseca pokrenula kompanija "Moj market", omogućiće kupcima da brzo i jednostavno naruče sve što inače kupuju tokom redovnih nabavki u marketima.

U ovoj kompaniji u okviru koje posluje šest maloprodajnih objekata na području Banje Luke i u kojima je zaposleno preko 200 radnika, kažu da raspolažu sa asortimanom od preko deset hiljada proizvoda, a obezbijeđena je i besplatna dostava na teritoriji grada.

"Minimalan iznos narudžbe iznosi 30 KM, za šta je dovoljno samo nekoliko klikova "mišem" i sve što je poručeno stigne na adresu naručioca u dogovorenom terminu", pojasnili su u ovom marketu.

U Agenciji za informaciono društvo RS (AIDRS) kažu da primjer "Mog marketa" pokazuje da domaća preduzeća idu u pravcu razvoja informacionih tehnologija koje uključuju i trgovanje puten Interneta. Direktor AIDRS, Srđan Rajčević, ističe da su prednosti internet trgovine brojne.

Na virtuelnom tržištu kakvo je Internet ne postoje administrativne granice, to jest, proizvodi se mogu plasirati na bilo koji dio zemaljske kugle.

"Takođe, za samog kupca prednost je kupovina od kuće jer se izbjegava fizičko prisustvo, a sam proces kupovine je pojednostavljen, na svega nekoliko klikova "mišem" ", istakao je Rajčević.

Ipak, smatra da se mora raditi na smanjivanju poštanskih tarifa za dostavu, kako unutar granica RS, tako i van nje, kako bi sama internet trgovina imala smisla. Takođe, dostava artikala mora biti brza jer to i jeste primarni cilj elektronske trgovine.

Da bi se uspješno organizovao prodajni ciklus putem Interneta, potrebno je, kaže Rajčević, voditi računa o tome šta se prodaje, odnosno da li se roba preprodaje ili je u pitanju originalni izvor, te kako uspješno organizovati distributersku šemu, pri čemu je izbor na brzoj pošti, privatnim dostavljačima i slično.

"Prije svega je potrebno sagledati realnu finansijsku isplativost cijelog projekta, a pri tome treba posebnu pažnju obratiti na cijene dostavljačkih usluga. Od izuzetnog je značaja i poznavanje regulative u ovoj oblasti s obzirom da ne postoji fizički kontakt na relaciji prodavac kupac", naglasio je Rajčević.

Ekonomista Saša Petković ističe da elektronsko poslovanje svakako smanjuju troškove skladištenja, prostora i druge.

"Troškovi marketinga su minimalni i s kvalitetnom web stanicom nema potrebe da se radi dodatno reklamiranje", naveo je Petković.

Međutim, dodao je on, problem predstavlja što naši kupci još uvijek nemaju naviku da kupuju preko Interneta, jer nije uređena zakonska regulativa koja ih štiti od prevara. To potvrđuje i anketa AIDRS na uzorku od 1.367 ispitanika, koja je pokazala da su samo 7,29 odsto ispitanih kupovali putem Interneta.

U AIDRS napominju da RS ima potpuno zaokružen legislativni okvir koji omogućava elektronsku trgovinu

"Zakoni o elektronskom potpisu, elektronskom dokumentu i elektronskom poslovanju svim zainteresovanima omogućuju stupanje u elektronske kupoprodajne odnose sa izvjesnim stepenom pravne zaštite", istakli su iz AIDRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.