NavMenu

Svjetska banka predviđa ubrzanje ekonomskog rasta BiH na 4% u 2026.

Izvor: Bussines Magazine Petak, 14.06.2024. 12:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast BiH ubrzati na 3,3% u 2025. i na 4% u 2026. godini, piše Bussines Magazine.

Kako se navodi u njihovom tekstu, Svjetska banka je u junskom izvještaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine nepromijenjenom u odnosu na izvještaj iz marta. Ipak, u poređenju s januarom, očekuje se niži ekonomski rast za 0,2 postotna poena. U posljednjem izvještaju, Svjetska banka je revidirala procjenu ekonomskog rasta za 2023. te dala prognozu za 2026.

Bruto domaći proizvod (BDP) BiH, kako se navodi, porast će za 2,6 posto u 2024. godini, što je u skladu s martovskom prognozom, dok je oko 0,2 postotna boda ispod procjene koju je banka napravila u januaru.

Procjenjuje se da je ekonomija BiH porasla za 1,7 posto u 2023, što je za 0,2 postotna boda niže u poređenju s projekcijom iz marta i za 0,5 postotnih poena u odnosu na projekciju iz januara ove godine, navodi Svjetska banka u svom najnovijem ekonomskom izvještaju za Evropu i centralnu Aziju.

Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast BiH ubrzati na 3,3 posto 2025. i na četiri posto u 2026.

Slične prognoze rasta BDP-a dale su Centralna banka BiH (CBBiH) i Međunarodni monetarni fond (MMF). CBBiH u 2024. godini očekuje rast realnog BDP-a od 2,6 posto, a dinamika rasta će se intenzivirati do nivoa od 3,3 posto do kraja 2026. U istom periodu se očekuje i postepeno slabljenje inflatornih pritisaka, a kao najveći doprinos inflaciji iz CBBiH navode rast cijena na domaćem tržištu. Međunarodni monetarni fond (MMF) koji očekuje da će ekonomija BiH u 2024. rasti stopom od 2,5 posto.

Prognoza je povećana u odnosu na oktobar za 0,5 postotnih poena. Procjenjuje se da je ekonomija zemlje rasla 1,8 posto u 2023. Predviđa se da će se 2025. ekonomski rast BiH ubrzati na tri posto.

Najoptimističnije prognoze dala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja očekuje da će ekonomija BiH u 2024. rasti po stopi od 2,8 posto, što je ipak niže za 0,2 postotna poena u odnosu na prognozu iz septembra.


S druge strane, Evropska komisija je povećala prognozu ekonomskog rasta za 0,3 postotna poena, s tim što EK očekuje niži ekonomski rast BiH u odnosu na EBRD – 2,3 posto.

Predviđa se da će ekonomija Zapadnog Balkana porasti za 3,2 posto u 2024, što je za 0,2 postotna poena više u odnosu na prognozu iz januara.

Projekcija regionalnog ekonomskog rasta za 2023. niža je za 0,1 postotni poen u odnosu na mart i iznosi 2,5 posto.

Predviđa se da će globalni rast ostati stabilan na 2,6 posto u 2024. prije nego što poraste na prosječnih 2,7 posto u 2025-2026, što je znatno ispod prosjeka od 3,1 posto u deceniji prije pandemije COVID-19, stoji u izvještaju.

- Očekuje se da će se globalna ekonomija stabilizovati prvi put u tri godine 2024. godine, ali na nivou koji je slab prema nedavnim istorijskim standardima - navela je Svjetska banka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.