NavMenu

Svjetska banka predviđa ubrzanje ekonomskog rasta BiH na 4% u 2026.

Izvor: Bussines Magazine Petak, 14.06.2024. 12:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast BiH ubrzati na 3,3% u 2025. i na 4% u 2026. godini, piše Bussines Magazine.

Kako se navodi u njihovom tekstu, Svjetska banka je u junskom izvještaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine nepromijenjenom u odnosu na izvještaj iz marta. Ipak, u poređenju s januarom, očekuje se niži ekonomski rast za 0,2 postotna poena. U posljednjem izvještaju, Svjetska banka je revidirala procjenu ekonomskog rasta za 2023. te dala prognozu za 2026.

Bruto domaći proizvod (BDP) BiH, kako se navodi, porast će za 2,6 posto u 2024. godini, što je u skladu s martovskom prognozom, dok je oko 0,2 postotna boda ispod procjene koju je banka napravila u januaru.

Procjenjuje se da je ekonomija BiH porasla za 1,7 posto u 2023, što je za 0,2 postotna boda niže u poređenju s projekcijom iz marta i za 0,5 postotnih poena u odnosu na projekciju iz januara ove godine, navodi Svjetska banka u svom najnovijem ekonomskom izvještaju za Evropu i centralnu Aziju.

Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast BiH ubrzati na 3,3 posto 2025. i na četiri posto u 2026.

Slične prognoze rasta BDP-a dale su Centralna banka BiH (CBBiH) i Međunarodni monetarni fond (MMF). CBBiH u 2024. godini očekuje rast realnog BDP-a od 2,6 posto, a dinamika rasta će se intenzivirati do nivoa od 3,3 posto do kraja 2026. U istom periodu se očekuje i postepeno slabljenje inflatornih pritisaka, a kao najveći doprinos inflaciji iz CBBiH navode rast cijena na domaćem tržištu. Međunarodni monetarni fond (MMF) koji očekuje da će ekonomija BiH u 2024. rasti stopom od 2,5 posto.

Prognoza je povećana u odnosu na oktobar za 0,5 postotnih poena. Procjenjuje se da je ekonomija zemlje rasla 1,8 posto u 2023. Predviđa se da će se 2025. ekonomski rast BiH ubrzati na tri posto.

Najoptimističnije prognoze dala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja očekuje da će ekonomija BiH u 2024. rasti po stopi od 2,8 posto, što je ipak niže za 0,2 postotna poena u odnosu na prognozu iz septembra.


S druge strane, Evropska komisija je povećala prognozu ekonomskog rasta za 0,3 postotna poena, s tim što EK očekuje niži ekonomski rast BiH u odnosu na EBRD – 2,3 posto.

Predviđa se da će ekonomija Zapadnog Balkana porasti za 3,2 posto u 2024, što je za 0,2 postotna poena više u odnosu na prognozu iz januara.

Projekcija regionalnog ekonomskog rasta za 2023. niža je za 0,1 postotni poen u odnosu na mart i iznosi 2,5 posto.

Predviđa se da će globalni rast ostati stabilan na 2,6 posto u 2024. prije nego što poraste na prosječnih 2,7 posto u 2025-2026, što je znatno ispod prosjeka od 3,1 posto u deceniji prije pandemije COVID-19, stoji u izvještaju.

- Očekuje se da će se globalna ekonomija stabilizovati prvi put u tri godine 2024. godine, ali na nivou koji je slab prema nedavnim istorijskim standardima - navela je Svjetska banka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Energija

Đokić: Potrebna rekonstrukcija i modernizacija prenosne mreže

Povodom jučerašnjeg nestanka električne energije u cijeloj BiH, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je izjavio da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovoran za raspad prenosne mreže. - Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi prenosne mreže u širem regionu - izjavio je Đokić. Što se tiče BiH Ministarstvo energetike i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.