Izvor: eKapija | Srijeda, 14.09.2011.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pilot akcija "Očistimo zemlju za jedan dan – Čisto je lijepo" u pet bh. gradova

(Foto: b)

Akcijom "Očistimo zemlju za jedan dan – Čisto je lijepo" koja će se obilježiti 15. septembra 2011. godine u nekoliko gradova, Bosna i Hercegovina će se priključiti zemljama Evrope i cijelog svijeta i pripremiti za učešće u finalnoj akciji "Očistimo planetu za jedan dan", koja se održava naredne godine.

Pilot akcija se odvija uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta, a pokrenuta je u okviru kampanje "Čisto je lijepo".

Ova akcija je počela u Estoniji okupivši 70.000 ljudi i Sloveniji, gdje je na njoj učestvovalo 250.000 ljudi, da bi je nakon uspjeha u ovim zemljama, i druge zemlje odlučile pokrenuti.

Pilot akcija "Očistimo zemlju za jedan dan" se održava 15. septembra 2011. s početkom u 10:00 sati u pet gradova (Sarajevo, Doboj, Stolac, Bugojno, Zavidovići) i devet opština Bosne i Hercegovine.

Pored USAID-Sida FIRMA projekta, inicijativu su podržali i Grad Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, sarajevske općine Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi grad, Ilidža, Opština Doboj, Općina Stolac, Općina Zavidovići, Općina Bugojno, kao i javna preduzeća "RAD" i "Park".

Centralna manifestacija "Očistimo zemlju za jedan dan- čisto je lijepo" održaće se u u Sarajevu, na platou ispred BBI centra, Trg djece Sarajeva bb.

Ceremonija otvaranja okupiće aktere akcije „Očistimo zemlju za jedan dan - Čisto je lijepo“, odnosno članove nevladinih organizacija, predstavnike civilne zaštite, KJKP RAD-a, KJKP Park-a, eko sekcije osnovnih škola u Sarajevu i građane.

Kampanja "Čisto je lijepo" koja je pokrenuta 2007. godine će se implementirati u narednih pet godina uz učešće brojnih organizacija iz javnog, nevladinog i privatnog sektora. Cilj kampanje koju implementira agencija BORAM i Eko tim je podizanje svijesti javnosti o značaju odgovarajućeg tretmana otpada i očuvanja životne sredine za dalji razvoj turizma u Bosni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.