NavMenu

Elektroprivredi BiH odobreno kreditno zaduženje od 25,1 mil EUR za FNE Gračanica 1 i 2

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.06.2024. 15:20
Komentari
Podeli
Prvi kilovat sati u elektroenergetskom sistemu BiH najavljeni već za 2025. godinu (Foto: Unsplash/Yogesh Dangi)Prvi kilovat sati u elektroenergetskom sistemu BiH najavljeni već za 2025. godinu

Nakon što je Vlada FBiH na hitnoj sjednici u maju donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta "Izgradnja fotonaponske elektrane Gračanica 1 i fotonaponske elektrane Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR, juče je i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio ovu odluku. Tome je prethodila i saglasnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navodi se na internet stranici Elektroprivrede BiH.

Odlukom se Elektroprivredi BiH daje prethodna sagrasnost za kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu 25.100.000 EUR-a, s rokom otplate 10 godina uključujući i 2 godine grace perioda.

Realizacija projekta izgradnje FNE Gračanica 1 i 2, ukupne snage 2x22,5 MW, zajedno sa transformatorskom stanicom 110/20kV Gračanica, predviđena je na završenom odlagalištu RU "Gračanica", u Opštini Bugojno (katastarska opština Odžak), područje Srednjobosanskog kantona.

Za izgradnju ovih objekata Elektroprivreda BiH je pribavila urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona.

Kako je ranije rečeno, okončanjem ovog projekta, planiranim za dvije godine, Srednjobosanski kanton koji trenutno proizvodi oko 72% potrebne električne energije, te izgradnjom vjetroparka na Vlašiću, pravi snažan iskorak ka energetskoj samoodrživosti.

Takođe, ranije su u medijima iznošene i nade da će ova FNE već početkom 2025. godine dati svoje prve kilovat sate u elektroenergetski sistem BiH.

Na području Srednjobosanskog kantona trenutno najveći dio električne energije proizvede hidroelektrana Jajce 1 i 2. Zbog dodatnih energetskih potreba u rekordnom roku okončan je proces izdavanja urbanističkih saglasnosti za nove oblik proizvodnje električne energije.

Podsjećamo, poziv za dodjelu koncesije za izgradnju FNE Gračanica 1 i 2 objavilo je Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona još u martu 2022. godine.

D. S. G.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

13.07.2024.  |  Zdravstvo

Uz ovaj trik se brzo rashladite

13.07.2024.  |  Zdravstvo

12.07.2024.  |  Vijesti

Iscrpljenost nakon radnog dana - Ovo su razlozi i rješenja

12.07.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.