NavMenu

Predstavnici VTK BiH na sastanku članica Eurokomore

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2011. 15:58
Komentari
Podeli

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Veselin Poljašević i direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković, učestvovali su na sastanku pridruženih i korespodentnih članica Eurokomore. Na sastanku, organiziranom u Antaliji, predstavnici VTK BiH su održali bilateralne razgovore sa predsjednikom Unije komora i robnih berzi Turske (TOBB) i potpredsjenikom Eurokomore Rifatom Hisarcikliogluom i predstavnicima drugih komora, saopćeno je iz VTK BiH.

Skupu je predstavljena politika o Susjedstvu Europske Unije i četiri projekta koje implementira Eurokomora, a financiraju se iz sredstava Europske unije. Projekat PACE je namijenjen za zemlje Zapadnog Balkana i u istom sudjeluje VTK BiH.

Za Upravni odbor Eurokomore ispred zemalja nečlanica EU na sastanku su za kandidate izabrane Turska, Hrvatska, Crna Gora, Švicarska i Izrael. U oktobru ove godina u Briselu je planirano održavanje Skupštine Eurokomore na kojoj će se birati novi organi.

Tokom sastanka predstavnici VTK BiH su održali niz susreta sa predstavnicima drugih komora. Značajno je istaknuti razgovore sa potpredsjednikom komore Azarbejdžana koji je iskazao spremnost da u dogledno vrijeme prihvati i pomogne u organizaciji posjete privrednika BiH iz građevinskog i metalnog sektora Azarbejdžanu.

Pored toga, u razgovorima sa predsjednikom komore Poljske dogovoreno je da se i poljska komora angažira u pripremi posjete poljske delegacije BiH. Predsjednik Unije komore i berzi Turske je ponudio tehničku podršku manjim komorama za izradu projekata EU, navode iz komore.

Inače, Eurokomora je formirana 1958. godine i čine je 43 nacionalne komore predstavljajući oko 2000 regionalnih i lokalnih komora sa preko 18 miliona kompanija- članica u Evropi. Uloga Eurokomore je promoviranje evropskih integracija, predstavljanje potreba i stavova svojih članova institucijama Evropske Unije posebno pri kreiranju politika EU, te pružanje informacija instititucijama Evropske Unije o politikama i programima ekonomskih i trgovinskih odnosa zemalja članica i ne-članica EU. Vanjskotrgovinska komora BiH je član od 2001. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.