NavMenu

Primjer kako dobar projekat pronalazi donatore: Tuzla-energetski učinkovit grad

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2011. 15:53
Komentari
Podeli

Po uzoru na Europske zemlje energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije sve značajniji su pokretači održivog privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

Kao dobar primjer da se ispravnim radom, dobrim projektom mogu dobiti donatorska sredstva i u lokalnoj zajednici dokazuje Općina Tuzla koja je već realizovala nekoliko zanimljivih energetskih projekata sa kojima je postigla znatne uštede.

Kemal Kurević, pomoćnik načelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla u razgovoru za ekapija.ba kaže kako se radi o nekoliko demonstrativnih projekata koji su već završeni, u fazi realizacije ili čekaju na implementaciju.

Ušteda energije

Među završenim demonstrativnim projektima nalazi se ugradnja 50 solarnih kolektora u Sportsko-kulturnom centru "Mejdan" površine 100 m2, sa neophodnim sistemom. Projekat je vrijedan 104.000 KM, a realizovan je zahvaljujući sredstvima programa MDG-F "Zaštita životne sredine i klimatskih promjena" koji je zajednički provodilo pet UN agencija (UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO) Općina Tuzla i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona. Nosilac projekta, procesa izgradnje i ugradnje ovog sistema bio je Centar za razvoj i podršku Tuzla.

Ono što je bitno naglasiti za ovaj projekat je da će "Mejdan" ugradnjom ovog solarnog sistema i dva nova bojlera kapaciteta 2.500 litara, ostvariti godišnju uštedu od oko 13.000 KM, a sa aspekta energetske efikasnosti 61.776 kWh.

Također, ovim projektom, odnosno korištenjem sunca kao energenta, dat je konkretan primjer kako uticati na poboljšanje stanja životne sredine i klimatske promjene, sa efektom održivog razvoja.

"Drugi veoma interesantan projekat koji smo realizovali je ugradnja devet kolektora u Domu zdravlja Tuzla, za potrebe fizikalne terapije. Uvođenjem kolektora više nije potrebno čekati na bojler da zagrije vodu, sad energije uz pomoć kolektora ima uvijek", kaže Kurević.

Ono što je zanimljivo za ovaj projekat je da su prije ugradnje solarnog sistema korištena tri standardna bojlera od 80 litara sa grijačima od po 2 kW. Solarnim sistemom ostvarit će se uštede od 11.500 kWh ili oko 2.400 KM godišnje.

"Zanimljivi projekti koje smo realizovali su i ugradnja sunčevih kolektora u Domu za djecu sa posebnim potrebama `Koraci nade`, gdje je instalirano šest sunčevih kolektora za toplu vodu. Cilj nam je da ovdje ugradimo ukupno 24 kolektora, kako bi osigurali snadbjevanje bazena toplom vodom", pojašnjava Kurević, naglašavajući kako su zahvaljujući UNDP-u na sistem daljinskog grijanja priključili Univerzitetski klinički centar "Gradina" i Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu.

Dobar partner- siguran uspjeh

Također, Kurević ističe kako je u toku rekonstrukcija sekundarne mreže u OŠ "Pazar" i zamjena svih starih prozora. "Projekat se realizira zajedno sa USAID-om i Općinom Tuzla. U projekat Općina Tuzla ulaže 40 posto, a USAID 60 posto sredstava. Kroz zamjenu prozora postići će se smanjenje utroška toplotne energije", kaže on.

Svi pomenuti projekti Kurević kaže, realizovani su uz pomoć sredstava donatora, bez ulaganja Općine ili uzimanja kredita, a sve zahvaljujući ljudima koji su znali da naprave projekata, implementiraju projekat, odgovore na sve zahtjeve.

"Pokazali smo se kao dobar partner i bili smo spremni da projekte i sa vlastitim sredstvima pratimo. Sve ovo je primjer da dobar projekat pronalazi donatore", kaže Kurević, ističući kako međunarodne vladine i nevladine organizacije, osim što traže partnere, traže stručnost, poštenje i poštovanje rokova.

Takođe, Općina Tuzla je formirala i komisiju koja će pratiti energetsku efikasnost, a pristupila je i Asocijaciji gradova Europe za energetsku efikasnost koja broji 3.700 članova, odnosno gradova. "Kao članica Asocijacije imali smo zadaću da u određenom roku napravimo Akcioni plan energetske efikasnosti, što smo i završili. Općinsko vijeće dalo je saglasnost na Akcioni plan, a mi smo isti proslijedili prošlog mjeseca komisiji Energetske zajednice za eneregetsku efikasnost EU. Kada dobijemo potvrdu da je Plan prošao, naš sljedeći korak je da pripremimo Dane energetske efikasnosti, na kojima ćemo javnosti predstaviti podatke o smanjenju troškova energije na bazi onoga što smo evidentirali kao naš budući prostor za rad i ono što smo uradili."

Inače, osim Tuzle Akcioni energetski plan koji će u budućnosti imati pozitivne efekte završilo je Sarajevo i Banja Luka.

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.