NavMenu

Starača i Tišina proglašene za zaštićena područja, slijedi izrada planova upravljanja

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.06.2024. 08:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dnaveh/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Posavskog kantona usvojila je dva zakona, Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz Starača i Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz Tišina. Zaštićeni pejzaš Starača, površine 424,4 hektara, nalazi se na području opšine Odžak, a zaštićeni pejzaž Tišina, površine 471,91 hektara, na području opštine Domaljevac-Šamac, saopštilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder pozdravila je donošenje ovih zakona kojima se zaštićenim proglašavaju dva lokaliteta od izuzetne biodiverzitetske važnosti.

- Zaštićeni pejzaži Starača i Tišina, koji predstavljaju prirodni raritet i prve ekosisteme u koje je uključena rijeka Sava, postali su 13. i 14. zaštićeno područje u Federaciji BiH - navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva.

Povodom usvajanja ova dva zakona ministrica Pozder istakla je da je od početka mandata boravila više puta u Posavini, te da su u fokusu bile aktivnosti na pokretanju zaštite bara Starača i Tišina.

- Posavski kanton nije imao nijedno zaštićeno područje, a s kantonalnim ministrom prometa veza i zaštite okoliša Perom Radićem, u decembru prošle godine sam u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma potpisala ugovor o dodjeli sredstava za implementaciju projekata za proglašenje zaštićenih prirodnih područja Bare Starače i Bare Tišine.

To je bio važan korak i drago mi je da je Skupština usvojila zakone kojima je i obuhvat uz rijeku Savu dobio prve površine koje su zaštićene u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH. Usvajanje ovih zakona je važno za Posavinu i Federaciju i drago mi je da su naši zajednički napori i rad urodili plodom - kazala je ministrica Pozder.

Iz Federalnog ministarstva je pojašnjeno da je nakon donošenja ovih zakona potrebno u roku od godinu donijeti planove upravljanja kojim bi se definisao opseg zaštite, te propisali svi uslovi korištenja prostora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.