NavMenu

Ponovo oglašena prodaja nekretnina trebinjskog Neimarstva - Cijena atraktivne imovine snižena na 5,4 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 11.06.2024. 15:07
Komentari
Podeli
Članovi Odbora povjerilaca nekadašnjeg građevinskog preduzeća ranije su tražili ponovnu procjenu vrijednosti imovine - ilustracija (Foto: Shutterstock/ronstik)Članovi Odbora povjerilaca nekadašnjeg građevinskog preduzeća ranije su tražili ponovnu procjenu vrijednosti imovine - ilustracija
S obzirom na to da ni prethodna, u maju objavljena prodaja nekretnina trebinjskog preduzeća Neimarstvo u stečaju nije uspjela, stečajni upravnik je prije nekoliko dana ponovo oglasio javno nadmetanje za prodaju nekretnina ovog preduzeća, s tim što je u odnosu na prošli javni oglas, cijena sada snižena - sa 6 mil KM na 5,4 mil KM.

Kako se navodi u javnom oglasu, predmet prodaje čine:

1) Parcele u Trebinju ukupne površine 14.322 m2;
2) Građevinski objekti (stari dio upravne zgrade - 525 m2; novi dio upravne zgrade - 1.077 m2).

Prethodno navedene parcele i građevinski objekat prodaju se u paketu, a ovog puta je početna licitaciona cijena za prodaju zemljišta i građevinskih objekata sa 6.012.038 KM spuštena na 5.410.835 KM.

Kako je eKapija nedavno pisala, članovi Odbora povjerilaca nekadašnjeg građevinskog preduzeća zatražili su da stečajni upravnik sazove sjednicu Skupštine povjerilaca i angažuje do tri licencirane kuće koje će ponovo izvršiti procjenu vrijednosti imovine.

Prema njihovim riječima, tadašnja procjena od 6.328.426 KM, kako je objavljeno u januaru, ne odgovara nikome osim potencijalnim kupcima koji bi budzašto da kupe atraktivno građevinsko zemljište.

- Za tih 6.012.000 KM budući kupac dobija 14.000 m2 veoma atraktivnog građevinskog zemljišta na kome je predviđena stambena izgradnja, te upravnu zgradu od oko 1.600 m2. Tu se može izgraditi stambeno-poslovni kompleks od 60.000 m2 površine. I to žele da prodaju za cijenu koja je čak i niža od procijenjene, a pritom stečajni upravnik nije želio da stavi veću cijenu. Moj prijedlog je bio da početna cijena bude oko 13.000.000 KM, kolika su i ukupna priznata potraživanja povjerilaca - naveo je tada Član Odbora povjerilaca Miroslav Vinduška.

Predsjednik Odbora povjerilaca i predstavnik 151 radnika nekadašnjeg Neimarstva, Jovo Klimović, rekao je tada za TrebinjeLive.info da u potpunosti podržava prijedlog Miroslava Vinduške jer se imovina ovog nekadašnjeg građevinskog preduzeća prodaje bukvalno budzašto.

- Kada su već uništili preduzeće i doveli ga do propasti, onda je stečajni upravnik trebalo da se potrudi da se imovina proda po što većoj cijeni. Početna cijena za ovu licitaciju ne da je preniska, nego je nikakva. Parcele Neimarstva vrijede mnogo više. Oni su ih procijenili na 300 KM po m2, a odmah uz te parcele Industrija alata je za svoje parcele tražila 417 KM po m2. Mislim da sada cijena može da bude i znatno veća jer je riječ o jedinom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini centra grada, gdje se može izgraditi novo naselje - istakao je tada Klimović.

On su tada rekli da radnici Neimarstva potražuju oko 1,4 mil KM.

Sagovornici portala Trebinjelive.info tada su tvrdili i da postoje informacije da se imovina Neimarstva proda za 5 mil KM, što je vrijednost upravo oglašene prodaje.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog portala, tada su tri pravna lica bila zainteresovana za imovinu Neimarstva, ali najviši iznos, 5.000.000 KM, navodno, nudila je jedna firma iz Foče.

Ponude za upravo oglašenu prodaju mogu se slati do 24. juna, a stečajni upravnik će 28. juna, u prisustvu licitacione komisije izvršiti otvaranje prispjelih ponuda, sa početkom u 9 h.

Za kupca će, kako se navodi, biti proglašen ponuđač sa najvećom ponuđenom cijenom, koja nije manja od početne licitacione.

Svi detalji u vezi sa prijavom mogu se vidjeti OVDJE.

D. S. G.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.