NavMenu

Većina bh. poljoprivrednika u agoniji: Nemaju čime ni sjeme da kupe

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 13.09.2011. 08:23
Komentari
Podeli

Većina bh. poljoprivrednika nema dovoljno novca za predstojeću jesenju sjetvu, jer su gorivo i repromaterijali skupi, a njihova zarada od proljetne sjetve zbog suše prepolovljena, tvrde u udruženjima poljoprivrednih proizvođača.

"Poljoprivrednici, vjerujte, nemaju nikakve zalihe novca. Sve što su imali je utrošeno, a očekivali su jesen, koja je spas. Ova sezona, međutim, bila je katastrofalna, tako da proizvođači doživljavaju najteži period kakav zbog poplava i suša na području BiH odavno nije zabilježen", žali se Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine.

Zemljoradnici, ističe on, nemaju čime da kupe sjeme, pa će u zemlju baciti samo ono što im je ostalo u zalihama. Kaže takođe da poljoprivrednicima ni vrijeme ne ide naruku, jer je zemlja suva, pa je ne mogu orati i pripremati za sjetvu.

Nikolićevo mišljenje dijeli i Slobodanka Milošević, predsjednik Udruženja "Euro farmer", koja kaže da je suša uzela danak, a nafta je skupa, tako da su poljoprivrednici, kada je u pitanju jesenja sjetva, već u panici.

"Lijepo nemam šta da vam kažem. Nafta je kod nas najskuplja u regionu, a nema ništa ni od plavog dizela, koji nam je obećavan. Malo ko razmišlja i o tome da baca vještačko đubrivo, jer nema čime da ga kupi. Svi su ogorčeni i zbog toga će i ove jeseni biti manje zasijanih površina", argumentovala je Miloševićeva.

Slična situacija je i u FBiH, potvrdio je Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, sektor Tuzlanskog kantona, koji kazuje da su zemljoradnici u tom entitetu u agoniji jer im, tvrdi, nisu isplaćeni podsticaji.

"Za rod pšenice još nismo primili podsticaje za ovu godinu. Duguju nam i za premije za mlijeko. Sve to dokazuje da su džepovi poljoprivrednika prazni", obrazlaže Hasanović.

Podvlači da se vlast prema bh. poljoprivrednicima ponaša maćehinski, dok je, kako kaže, u Evropi poljoprivreda na prvom mjestu.

Dok se poljoprivrednici žale da će ove jeseni zasijeti manje uljane repice, krmnog bilja, te ozimih žita, u resornim ministarstvima kažu da razumiju njihove probleme, te naglašavaju da im pomažu u skladu s mogućnostima.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona podsjetili su da su, u saradnji sa Direkcijom za robne rezerve FBiH, pokrenuli projekat podsticaja jesenje sjetve pšenice za potrebe Direkcije.

"Podsticaji se odnose na sufinansiranje troškova goriva, vještačkog đubriva i sjemena, a u ovom projektu mogu učestvovati poljoprivrednici koji proizvode pšenicu za tržište na najmanje pet hektara", kazali su u Direkciji za robne rezerve FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.