NavMenu

Od sljedeće sedmice ukidanje carina sa Kosovom?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.09.2011. 13:08
Komentari
Podeli

Kosovske vlasti spremne su ukinuti carinu od 10 posto na proizvode iz BiH ako naša zemlja prihvati izgled pečata kosovske carine koji je prošli tjedan prihvatila i Srbija na pregovorima u Bruxellesu, potvrdio nam je Midhat Salić, iz sektora za međunarodne trgovinske odnose Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovo je glavni zaključak sa specijalnog sastanka Zajedničkog odbora CEFTA 2006., koji je održan 8. rujna/septembra u Bruxellesu, bar što se BiH strane tiče.

Naime, tema tog specijalnog sastanka je bio izvještaj Srbije o informacijama vezanim za konzultacije unutar Zajedničkog odbora CEFTA-e i o rezultatima u procesu dijaloga sa kosovskom stranom oko ukidanja embarga. Sudionici sastanka ističu da iako je pitanje bh. carina bilo teško ugurati na dnevni red, budući da njime nije bilo prethodno predviđeno, trud se isplatio.

Sada je loptica na bh. strani jer naše vlasti moraju brzo djelovati kako bi ukidanje carina krenulo što prije. Prema nekim neslužbenim informacijama do kojih smo došli skidanje embarga na uvoz proizvoda iz Srbije na Kosovo moglo bi se dogoditi već danas.

Salić ističe da je i Ministarstvo već danas uputilo informaciju o zаključcimа sа nаvedenog sаstаnkа i proslijedilo je Vijeću ministara BiH rаdi izjаšnjаvаnjа i donošenjа stаvа o ovom pitаnju. Nakon toga o prijedlogu prihvaćanja cаrinskih pečаtа trebalo bi se izjasniti i Predsjedništvo BiH.

Budući da je sjednica Vijeća ministara zakazana za četvrtak, 15.9. 2011, kada se održava i sjednica Predsjedništva, postoji mogućnost da se ove procedure završe do kraja ovog tjedna, kazali su nam uključeni u ovaj proces.

Ukoliko bi se to dogodilo bili bi obаviješteni i predstаvnici Kosova, koji bi, u sklаdu sа donesenim zаključkom trebаlo dа ukinu odluku o nаplаti cаrinа zа robu porijeklom iz BiH.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.