NavMenu

Izgradnja Sarajevske zaobilaznice kroz Vlakovo stala je prije 3 godine, evo kada bi trebala biti završena (VIDEO)

Izvor: Klix Subota, 08.06.2024. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je prije tri i po godine konačno započela izgradnja dionice Sarajevske zaobilaznice kroz naselje Vlakovo, radovi su vrlo brzo obustavljeni. Od tada do danas na gradilištu nema nikakvih aktivnosti.

Riječ je o dionici Sarajevske zaobilaznice koja će biti duga 1,5 kilometara, a čija će trasa biti od petlje Vlakovo na Koridoru 5C, uz postojeću saobraćajnicu prema groblju Vlakovo do Mostarskog raskršća.

Trenutno se saobraćajnica prema groblju Vlakovo koristi kao putna komunikacija prema i sa Koridora 5C. Na ovoj saobraćajnici, koja je u lošem stanju, često se stvaraju gužve.

Prve konkretne aktivnosti, prije samog početka izgradnje spomenute dionice Sarajevske zaobilaznice, započele su prije 16 godina. Naime, u preduzeću Autoceste FBiH (AC FBiH) napomenuli su da je u periodu od 2008. do 2009. godine urađena projektna dokumentacija. AC FBiH je 2012. preuzeo izgradnju ove dionice Sarajevske zaobilaznice od preduzeća Ceste FBiH.

Međutim, kako su napomenuli u AC FBiH, bilo je potrebno prilagoditi pojedine segmente projektne dokumentacije. U objašnjenju tih izmjena su istakli razlog obustave radova koji su trebali biti završeni za 14 mjeseci.

- Potrebno je usaglasiti projektno rješenje sa zahtjevima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te ishodovati potrebne saglasnosti i odobrenja. Kako nisu ishodovane dozvole za izmijenjene dijelove projekta, odlučeno je da se radovi obustave do dobijanja potrebnih saglasnosti i dozvola kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi - naglasili su.

Očekuju da će izgradnja biti nastavljena u periodu od juna do septembra ove godine, te da bi radovi mogli biti završeni sredinom sljedeće godine. Istakli su da rok za završetak radova iznosi devet mjeseci od trenutka kada se steknu uslovi za početak radova, odnosno od ishođenja dopune građevinske dozvole.Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.