NavMenu

RS: Raste proizvodnja tekstila i kože

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 12.09.2011. 08:54
Komentari
Podeli

Proizvodnja u oblasti tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj ove godine bilježi blagi rast u odnosu na prošlu, rekao je predsjednik Udruženja kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS Radovan Pazurević.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja tekstilnih prediva i tkanina u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 12,9 odsto, dok je proizvodnja odjevnih predmeta, dorade i bojenja krzna manja za tri odsto.

S druge strane, proizvodnja kože i predmeta od kože i obuće veća je za 32 odsto.

Pazurević kaže da nije bilo većih poteškoća kada je u pitanju proizvodnja, a da se problemi uglavnom javljaju kod nekih firmi koje rade sa partnerima sa italijanskog tržišta.

"Kod ovih preduzeća postoji problem u povezivanju jedne sezone u drugu. Međutim, to su uobičajene poteškoće i one se uglavnom premoste. Kada je u pitanju sektor obućarske proizvodnje, imamo pritisak za daljim povećanjem proizvodnje, tako da bismo trebali da budemo relativno zadovoljni što se ovog tiče", istakao je Pazurević i dodao da su značajan uticaj imale i subvencije Vlade RS za ovaj sektor zahvaljujući kojima su zadržali interes ino-partnera.

Pazurević, koji je i direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente, kaže da je u ovoj fabrici u 2010. godini u odnosu na 2009. zabilježeno povećanje proizvodnje za 41,9 odsto.

"Imali smo i povećanje ukupnog prihoda po osnovu izvoza za 12,8 odsto. Nastavili smo i trend povećanja broja radnika iz prošle godine, tako da trenutno zapošljavamo skoro 800 radnika", kazao je Pazurević.

Vlasnik fabrike obuće "Škrebić kompani" Dragutin Škrebić kaže da se uz poboljšanje određenih uslova može raditi i da ova grana ima perspektivu.

"Mnogo svjetskih firmi koje su otišle na Daleki istok nisu dobile određeni kvalitet zbog čega se značajan broj njih vraća u Evropu, tako da je na nama da odgovorimo na njihove uslove i zadržimo ih na duži period. Ali, da bi to postigli potrebna su određena ulaganja u opremu, jer sa starom ne možemo znatnije povećati proizvodnju", naglasio je Škrebić i dodao da je u njegovoj firmi ove godine proizvodnja povećana za 20 odsto, a da je ove godine zaposleno oko 120 novih radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.