NavMenu

Istraživanje o stanju PR profesije u BiH: Više od 60% PR menadžera nikada ne koriste Twitter

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.09.2011. 08:09
Komentari
Podeli

Agencija PRIME Communications realizovala je istraživanje o trenutnom stanju PR profesije u BiH u kojem je učestvovao 71 bh. PR praktičar iz državnih i entitetskih institucija, PR i marketing agencija, kompanija, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Istraživanje je pokazalo da 87.3% ispitanika svakodnevno posjećuje web stranicu organizacije u kojoj rade. Facebook svakodnevno posjećuje 40.8% ispitanika, a Twitter i YouTube kanal 14.1% ispitanika. 60.6% PR menadžera nikada ne koriste Twitter.

Kod mnogih, Facebook još uvijek nije prepoznat kao potencijalni službeni komunikacijski kanal tako da je 57.7 % ispitanika navelo da njihova organizacija nema otvoren službeni nalog na Facebook-u, dok 39.4% aktivno komunicira u ime organizacije putem ove društvene mreže. Blogove čita čak 78.9% i to su najčitaniji blogovi koji pišu o PR-u i marketingu, našem društvu i politici.

“Iako se svakodnevno susrećemo sa mnogim izazovima, preprekama i ponekad naizgled nerješivim situacijama, posao PR-ovca je i dalje veoma značajna funkcija u organizaciji ali sve zanimljivije zanimanje mladih koji prepoznaju čari ovog kreativnog i dinamičnog posla koji zahtijeva kontinuirano učenje i rad na sebi za postizanje velikih uspjeha. I nakon ovih rezultata istraživanja postavlja se pitanje zbog čega mnogi PR-ovci ne dobivaju dovoljno povjerenja u svojim organizacijama i da li našoj profesiji treba bolji PR. U svakom slučaju u BiH ima još mnogo prostora za napredovanje i poboljšanje imidža PR profesije na kojem svaki PR praktičar treba da radi”, istakla je Lejla Brčaninović, PR direktorica agencije PRIME Communications.

Najveći procenat ispitanika smatra da je PR menadžer neophodan u donošenju strateških odluka organizacije (77.5%). Međutim, skoro polovina ispitanika navodi da PR odjel ili PR menadžer ne učestvuje u dovoljnoj meri u donošenju strateških odluka u organizaciji u kojoj su zaposleni (43.7%), a 15,5 % ispitanika nikako ne sudjeluje.

Samo 33.8% ispitanika navodi da obavljaju funkciju strateškog savjetnika i učestvuju u donošenju ključnih odluka.

Više informacija o rezultatima istraživanja možete pronaći i na http://blog.prime.ba/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.