Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.09.2011.| 07:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID 3E projekat: Sve veći interes za pitanja energetske efikasnosti

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) prezentiran je u nedjelju na konferenciji o energetskoj efikasnosti "Energy Eko" aktivnosti projekta.

Fahrudin Kulić, glavni inžinjer USAID 3E projekta, je istakao važnost energetske efikasnosti i ogromni potencijal za uštede u zgradama u BiH, za što je prevashodno potrebna viša razina svijesti javnosti. Implementacija USAID 3E projekata će doprinijeti smanjenju uticaja zagađujućih materija i ovisnosti o uvoznim gorivima te na otvaranje novih radnih mjesta i poslova za lokalne izvođačke firme i kompanije.

"Interesovanje za pitanja energetske efikasnosti u BiH je u porastu i građani se sve više uključuju u pitanja energetske efikasnosti. Zato je organizacija događaja kao što je ovaj jako bitna", istaknuo je Fahrudin Kulić.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.