NavMenu

Izabrano 500 najvećih u CE regiji: Elektroprivreda BiH jedina domaća kompanija na listi

Izvor: eKapija Petak, 09.09.2011. 15:55
Komentari
Podeli

I ove godine se iz BiH na listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Europi plasirala samo jedna domaća kompanija - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, potvrdili su za eKapiju iz zagrebačkog sjedišta revizorske kuće Deloitte koja je radila ovo rangiranje.

BiH je za razliku od prošle godine kada je bila na 406. mjestu ove godine zauzela 472. mjesto sa ostvarenih 431, 3 milijuna eura prihoda od prodaje.

Kompanije iz susjednih država, (ako ne računamo Makedoniju koja također ima samo jednu kompaniju na listi), imaju mnogo veću zastupljenost. Tako Hrvatska ima 13 dobro rangiranih kompanija, što je tri manje nego prošle godine. Među njihovim kompanijama najbolje je plasiran Agrokor koji je zauzeo 28. mjesto s 3,63 milijarde eura prihoda od prodaje dok je Ina druga na listi od najbolje rangiranih hrvatskih kompanija i nalazi se na 30. mjestu. Slijede HEP grupa (85.), Konzum (97.), HT grupa (140.)...

Najbolja po broju zastupljenih kompanija od zemalja bivše Jugoslavije je Slovenija, koja ima 18 kompanija, iz Srbije se plasiralo njih 11. među kojima je nаjbolje plаsirаnа Deltа grupа koja se nаlаzi nа 86. mjestu.

"Prošle je godine preko 80 posto tvrtki od 500 najvećih zabilježilo porast prihoda u odnosu na 2009. Na listu se plasiralo najviše tvrtki iz Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine, koje zajedno čine 73 posto tvrtki na listi", kazao je Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje ove kompanije.

Kad je riječ o sektorskoj zastupljenosti najveći broj njih - 148 je iz energetskog sektora, slijede ih kompanije iz sektora robe široke potrošnje -138, a treći najzastupljeniji sektor je proizvodnja sa 117 kompanija. Najveća kompanija u Srednjoj Europi kao i prijašnjih godina je poljska energetska kompanija PKN Orlen sa 20,91 milijardi eura prihoda od prodaje, a slijedi mađarski Mol s prihodima od 15,53 milijardi eura, a treća je Škoda sa 8,69 milijardi eura prihoda.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.