Izvor: eKapija | Petak, 09.09.2011.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uzburkani duhovi u Velikoj Kladuši: Radnici ne daju Agrokomerc?

(Foto: b)

Akcioni plan oživljavanja Agrokomerca koji je prije nekoliko dana predstavila Elvira Abdić - Jelenović, federalna izaslanica i kćerka Fikreta Abdića uzburkao je duhove u Velikoj Kladuši. Radnici su vijest dočekali sa nevjericom, velikim iznenađenjem, bez obzira što se već neko vrijeme u medijima nagađalo da Abdić u Hrvatskoj zatvorskoj ćeliji (gdje trenutno izdržava kaznu zatvora po presudi za ratne zločine) radi plan oživljavanja nekadašnjeg giganta.

Radnici smatraju da je za Agrokomerc nadležna Vlada FBiH i da je oživljavanje Agrokomerca posao Vlade, a ne Fikreta Abdića.

Munir Termiz, jedan od dugogodišnjih radnika, inače stipendista, dijete Akrokomerca u razgovoru za ekapija.ba kaže kako je za Akcioni plan čuo iz medija, te je po ovome pitanju jako skeptičan.

"Sve ovo je nemoguća misija. U planu, kako sam shvatio, pominje se otpisivanje duga i angažovanje 200 volontera koji su se spremni založiti za podizanje ove kompanije iz pepela, što je nemoguće, jer ljudi više nisu spremni na taj vid entuzijazma, odnosno da rade bez naknada. Ti volonteri koje Abdić pominje su penzioneri koji su već istrošeni i prevaziđeni", pojašnjava Termiz, naglašavajući kako je nemoguće podignuti Agrokomerc iz pepela i vratiti ga na nekadašnji nivo.

On kaže kako je Abdić stvarao i razvijao Agrokomerc u jednom drugom sistemu odgovornije ekonomije, kada su postojale državne banke i kada je to sve bilo mnogo lakše.

"Iako je sada jaka konkurencija i sve drugačije, ne treba Agrokomerc otpisati, to bi trebao biti nacionalni projekat na nivou države, a ne samo Federacije", kaže on, naglašavajući kako je očigledno da i međunarodnoj zajednici nije stalo do BiH, odnosno do oživljavanja poljoprivrednih kombinata. Stoga, je smatra on vratiti Agrokomerc na nekadašnji nivo prava iluzija, utopija, iako Agrokomerc treba da radi i da pronađe jedan dio kolača na bh. tržištu.

"Zapadna Europa za nas je definitivno izgubljena. Oni su zainteresovani za našu struju, vodu, prirodna bogatstva, dok za proizvode nisu. Naša misija treba da bude proizvodnja zdrave hrane koja će biti pristupačna širokoj masi stanovništva. Stoga, naš zadatak jeste razvijanje svijesti da je domaća hrana nešto najvrijednije i kada to shvatimo, onda ćemo stvarati uvjete da nas drugi što manje hrane", pojašnjava on.

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.