NavMenu

U Beogradu osnovana prva Regionalna kreativna mreža

Izvor: Beta Četvrtak, 06.06.2024. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/ Arek Socha)
U Beogradu je osnovana prva Regionalna kreativna mreža, koju čine kreativni centri, organizacije i inicijative iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije sa ciljem da se pospješi regionalna saradnja u oblasti kreativnih industrija i inovacija, objavila je juče nacionalna platform Srbija stvara.

Regionalnu kreativnu mrežu trenutno čine Rog Center iz Slovenije, Pučko otvoreno učilište Varaždin - Centar kulturnih i kreativnih industrija UPVŽ iz Hrvatske, Sklonište, Banja Luka iz Bosne i Hercegovine, UMPACI iz Sjeverne Makedonije, Creative Industries Agency Municipality of Tirana iz Albanije, CIM Forum Kotor, Kotor ART Festival iz Crne Gore i Ložionica iz Srbije.

Na prvom u nizu okupljanja kreativnih centara, organizacija i inicijativa, održanom u Beogradu, na inicijativu nacionalne platforme Srbija stvara i centra Ložionica, naglašeno je da kreativne industrije i inovacije imaju ogroman potencijal za regionalnu saradnju, kulturnu diplomatiju i stvaranje kreativnog ekosistema, kao i jačanje međunarodnog pozicioniranje regiona i zajednički ekonomski i tehnološki napredak, navedeno je u saopštenju.

- Podržavajući razvoj kreativnih industrija u Srbiji proteklih šest godina, koliko postoji platforma Srbija stvara, uvidjeli smo da su najveći izazovi za dalji razvoj sektora nedostatak fizičkog prostora za naše kreativce kao i stvaranje homogenog kreativnog ekosistema i jači prodor na međunarodno tržište. Zato smo započeli izgradnju prvog centra kreativnih industrija u Srbiji, Ložionicu i pokrenuli smo inicijativu za regionalnu saradnju sa sličnim inicitivama i centrima iz regiona oblasti kreativnih industrija - kazala je čelnica platforme Srbija stvara Vlade Srbije i direktorka Ložionice Ana Ilić.


Ona smatra da će nova platforma za saradnju, Regionalna kreativna mrežna, doprinjeti razvoju ovog sektora u regionu, razmjeni ideja, znanja i projekata.

Na prvom regionalnom okupljanju ovakvog tipa učestvovali su i predstavnici UNESCO-a, međunarodni stručnjaci iz Danske (BLOXKUB, Kopenhagen) i Francuske (Centar 104 iz Pariza i BAAZAR iz Lila).

Učesnicima je predstavljen i projekat rekonstrukcije i adaptacije stare zgrade Ložionice u prvi centar kreativnih inustrija u Srbiji.

Događaj je organizovan uz podršku UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Ambasade Danske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Iako je ljetna sezona uveliko počela, na most Počitelj još ćemo počekati

Iako su iz Autocesta FBiH najavljivali da će kolosalni most Počitelj, kao i cijela dionica autoputa koja će skratiti put do mora, biti pušten u promet do početka ljetne sezone, to se nije desilo. Time je po ko zna koji put probijen rok za otvaranje ovog mosta koji je trebao biti završen još prije nekoliko godina, piše BiznisInfo.ba. Prvi rok za kraj radova bio je još martu 2022. godine. Nakon toga je rok nekoliko puta pomijeran. Potom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.